:

:

TV Most

Foto: rts.rs

clock

Mart 17, 2015   12:05

0

117

Holanđani vode Železaru

Na večerašnjoj sednici Vlade Srbije odlučeno je da se upravljanje i savetovanje u kompaniji Železara Smederevo poveri holandskoj kompaniji HKP inženjering.

"Vlada je prihvatila odluku Komisije za odabir najpovoljnijeg predlagača i preporučila nadležnim organima Železare i zadužila Ministarstvo privrede da sprovede potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju privrednog društva "Železara Smederevo", navodi se u saopštenju.

Posle odluke Vlade, u roku od tri dana trebalo bi da bude potpisan ugovor. Za uži izbor Vlada je imala na raspolaganju tri ponuđača -američki Esmark, HKP inženjering iz Holandije Džona Gudiša i Petra Kamaraša i austrijsko švedski konzorcijum Inteko Emlog.

Prema odredbama konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta.

Menadžment je morao da dostavi incijalni i indikativni plan koji između ostalog treba da sadrži strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja.

Da bi srpska čeličana ispunila zacrtane ciljeve, predviđeno je da je vodi 12 direktora, jer se za toliko ljudi traže biografije za poslove proizvodnje, nabavke, prodaje, finansija, računovodstva, poreza i finansiranja investicija.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, nakon devet godina odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva