:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2018   08:53

0

374

Hodžić: Uloženo preko pola miliona evra u projekte u Mitrovici


Sportska hala u oktobru.



Mitrovica može očekivati  zvanično otvaranje sportske hale 1.oktobra, u  toku su radovi u osnovnim i srednjim školama u gradu, rekonstrucija Ulice Ive Lole Ribara privodi se kraju.



Vrednost do sada obavljenih radova u oblasti javne infrastrukture je  538 hiljada evra – kazala je u intervjuu Radiju Kontakt plus šefica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. 



Prema njenim rečima, za sve projekte koji su u toku, zakonski okvir za završetak je 20.decembar. Međutim, Hodžić je izrazila nadu da će već krajem okrobra svi projekti iz opštinskog budžeta biti završeni.



Hoddžić je navela da su sportska hala i vatrogasna stanica projekti koji se finansiraju iz Razvojnog fonda, te da se nadaju da će zvanično otvaranje hale biti 1.oktobra.



 “Sportska hala će, kako sada stvari stoje, biti završena već početkom oktobra. Mi se nadamo da ćemo 1.oktobra imati zvanično otvaranje sportske hale. Sportska hala se gradi po evropskim standardima i mislim da ćemo moći stvoriti uslove za organizovanje takmičenja evropskog i svetskog tipa,” – kazala je Hodžić.



Ona je dodala i da se nadaju da će čitav projekat Vatrogasne stanice uspeti da završe  do kraja ove godine.



Hodžić: Ulažemo u obrazovanje. 



Istakavši značaj ulaganja u objekte obrazovnih ustanova u gradu, Hodžić je pomenula  projekte koji su u toku - radovi na izradi livenih podova u učionicama i renoviranje sanitarnih čvorova u OŠ” Branko Radičević”, zatim zamena podnih obloga u učionicama u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” i radove na uređenju sportskog terena u Medicinskoj školi.



“Ulaganjem u školske objekte na neki način želimo da poboljšamo kvalitet obrazovanja, ne samo za đake, već i za nastavnike, učitelje, profesore koji rade u ovim institucijama.



U obrazovanje  i nauku u 2018-oj godini opština Severna Mitrovica je uložila nekih 311 hiljada evra,” – podvukla je Hodžić.



Završna faza sređivanja ulice Lole Ribara.



Asfaltiranje Ulice Ive Lole Ribara je završeno, u toku je završna faza koja uključuje javnu rasvetu i postavljanje klupa i kanti za otpatke.



Vrednost do sada obavljenih radova, što se tiče javne infrastrukture, prema njenim rečima, iznosi  538 hiljada evra, a to poodrazumeva rekonstrukciju kolovoza i trotoara u ulici Lole Ribara (330 hiljada evra), javna rasveta u ovoj ulici (100 hiljada evra), sanacija vodovoda i kanalizacije (8.903 evra).



Pored toga u toku su sitni projekti koji se tiču renoviranja stambenih objekata u vlasništvu socijalno ugroženih porodica. 



Hodžić napominje i da su u ovoj godini imali zajedničku investiciju sa Ministarstvom administracije lokalne samoprave, a koja se tiče obnove objekta, rekonstrukcije ulaza, ugradnje video nadzora i nabavke nameštaja za Ekonomski fakultet. Vrednost projekta je 76 hiljada evra.



Zgrada nove opštine useljiva u sledećoj godini.



U toku su i radovi na izgradnji nove zgrade opštine, a Hodžić je izrazila nadu da će useljenje moći da planiraju sredinom naredne godine. 



“Mislim da će u toku ove godine svi radovi biti finalizirani. Međutim, objekat je zaista ogroman i neophodno je da se opremi adekvatno. Neophodno je da se ozbiljno investira u SO Severna Mitrovica. Konačno će naši odbornici dobiti adekvatne uslove za rad. Nadam se da ćemo negde sredinom naredne godine već moći da ozbiljno planiramo selidbu iz sadašnjih prostorija, gde plaćamo kiriju, da ćemo konačno imati zgradu opštine,” – kazala je ona. 



Radovi oko glavnog mosta. 



Kada su u pitanju radovi na i oko glavnog ibarskog mosta u Mitrovici, Hodžić je izrazila nadu da će uskoro biti završeni. 



“To nije projekat koji radi opština Severna Mitrovica. Mislim da je kompletan taj potez jedan politički projekat. Ja se samo nadam da će projekat uskoro biti završen jer je ostala samo jedna deonica koja bi zaista značila jednu celinu ukoliko bi se završila u toku ove godine, dok nas još služi dobro vreme kako bi infrastrukturni projekti mogli da se završe” – rekla je Hodžić. 



O zdravstvu...



Šefica opštinske administracije je istakla i da ne ne treba zanemariti ulaganje  u sektor zdravstva. 



“Mi smo jedan deo opreme pre nekih desetak dana dostavili našem KBC-u i očekujemo da u ponedeljak dostavimo još jedan deo opreme. Očekujemo dostavu dva operaciona stola, zadnja reč tehnologije, zaista vrlo vredna oprema – jedan sto je namenjen za opštu hirurgiju, a drugi za potrebe ortopedije. I Dom zdravlja će dobiti određenu opremu kako bismo omogućili našem medicinskom osoblju bolje uslove za bolju zdravstvenu negu naših sugrađana” – naglasila je Hodžić.



Manjak parking mesta u gradu problem.



Na pitanje da li je možda u planu još neka javna garaža, Hodžić u intervjuu Radiju Kontakt plus kaže da postoje određeni planovi, međutim da grad ima problem slobodnog opštinskog zemljišta, obzirom da Severna Mitrovica ima površinu od svega 5 km2.



Prema njenim rečima, trenutno, opština Severna Mitrovica odnosno Direkcija za urbanizam i katastar, zajedno sa UN Habitatom radi na pripremi nacrta dokumenta urbanističkog i opštinskog  razvojnog plana u okviru koga postoji nekoliko predloga za još neku javnu garažu.



Budžet najveći izazov opštine.



Jedan od najvećih izazova za opštinu do kraja godine biće da se, kako kaže, izbore u vezi budžeta za 2019.godinu jer nema razumevanja od strane centralnih vlasti kada je u pitanju dodela opšteg granta.



Hodžić je istakla da budžet ponovo nije adekvatan, odn.predlog se ne poklapa sa realnim potrebama stanovništva,  jer  formula koja se koristi za dodelu opštinskog budžeta podrazumeva brojku koja nije relana na terenu.



“Ne razumem zašto vlasti u Prištini nisu u stanju da shvate da je Severna Mitrovica adminstrativni centar – mi sem naših građana imamo, kako da kažem, i sekundarne korisnike, a to su studenti, ljudi koji dolaze po zdravstvenu negu iz ostalih opština širom Kosova,” – navela je.



Ona je dodala da nemaju dovoljno sredstava kako bi recimo rešili ogroman problem sa odlivanjem pijaće vode u reginu naselja Brđani, gde su cevi oštećene i gde preko 70 odsto pijaće vode se izliva nepovratno.



Navodi i problem sigurne kuće, ali i pitanje azila za pse lutalice.



Hodžić je rekla da iz godine u godinu traže dodatna sredstva za rešavanje problema rekonstrukcije pre svega putne infrastrukture u gradu i javne rasvete na primer u Ulici Rudarske čete, u Mikronaselju i drugim delovima grada. Međutim, ne nailaze na razumevanje centralnih vlasti u Prištini.



“Imamo kapaciteta, urađeni su detaljni projekti, svake godine imamo mnogo obećanja sa mnogo strana da ćemo imati podršku. Međutim, na kraju, opština Severna Mitrovica je u situaciji i primorana je da prihvati opštinski budžet za svaku godinu onako kako ga centrala i predlaže. Nismo u stanju da tu nešto promenimo,  jer prosto nemamo podršku ni razumevanje od strane centralnih vlasti,” – zaključila je Hodžić. 


Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva