Vesti
Hodžaj:Očekujem pomoć EU da Beograd prizba Kosovo

16:59, 15.07.2017

|

Izvor: RTV Puls

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj smatra da se naredna faza dijaloga Beograda i Prištine mora usredsrediti na priznanje Kosova. On u tome očekuje i pomoć Evropske unije.
U intervjuu za Dojče Vele on je rekao nakon Samita u Trstu da je region u nekoj vrsti zastoja sve dok nema uzajamnog punog priznavanja Kosova i Srbije – to bi značilo potpunu normalizaciju odnosa dve države.

“Stoga smo zainteresovani da počne poslednja faza razgovora sa Beogradom koja bi dovela do međusobnog priznavanja, do priznavanja Kosova, do članstva u Ujedinjenim nacijama, a to priznavanje bi dovelo do procesa pomirenja srpskog i kosovskog društva. Nezavisno od odnosa Srbije i Kosova, postoji spor oko zvaničnog imena između Makedonije i Grčke, kao i unutrašnja situacija u Bosni i Hercegovini. Ta otvorena pitanja još uvek su problem, i smatram da bi članice Evropske unije u naredne dve ili tri godine trebalo da se fokusiraju na to kako da najmanje jedan od tih istorijskih izazova rešimo – a jedan od tih izazova je svakako odnos Srbije i Kosova”, istakao je Hodžaj.

Kosovski šef diplomatije je za Dojče Vele rekao i da će vlada uskoro biti formirana i na njenom čelu će biti Ramuš Haradinaj.

„Krajem jula će novi parlament s novom vladom početi s evropskim reformama i nastaviti dijalog sa Srbijom kako bismo ostali partner Sjedinjenih Aneričkih Država i Evropske unije. U tom pogledu se ništa ne menja u Prištini, bez obzira na to ko pobeđuje na izborima. Ali, naredni premijer će biti Ramuš Haradinaj“, ocenio je Hodžaj.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design