:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

247

Hodža: Specijalni sud nepravedan, ali ga treba poštovati


Ona je, naime, za "Ekonomia onlajn" navela da iako je sud nepravedan, Priština treba da bude "ozbiljna i poštuje međunarodne obaveze".




Hodža je objasnila da deli mišljenje po tom pitanju sa liderom DPK Kadrijem Veseljijem, ali ne i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.



- Mislim da, koliko god je nepravedan Specijalni sud Kosovo mora da nastavi da ispunjava svoje međunarodne obaveze i pokaže ozbiljnost - rekla je Hodža.



Ona je podsetila i da je Veselji pozivajući na poštovanje odluke o formiranju tog suda isticao značaj održavacnja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, prenela je RTK2.



Specijalni sud za ratne zločine koje je tzv. OVK počinila na Kosovu i Metohiji formiran je 2015. i baviće se istragom zločina za koje se sumnja da su izvršeni nad pripadnicima manjinskih zajednica, kao i političkim protivnicima od 1998. do kraja 2000. godine.



Zakon o radu specijalnog suda donela je kosovska skupština u prethodnm mandatu, kada je aktuelni premijer, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova i još nekoliko opozicionih stranaka bio protiv.



Haradinaj i danas sa premijerske pozicije ostaje pri istom stavu da je Specijalni sud za zločine OVK štetan za Prištinu i, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, poručio da će poštovati odluku koju o tome donese parlament.



Krajem prošle godine, 43 poslanika u kosovskoj Skupštini pokrenuli su inicijativu za ukidanje suda, a kako tada nije bilo kvoru rasprava je odložena i očekuje se da ovih dana ta tema ponovo bude stavljena na dnevni red.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva