:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

April 10, 2015   12:05

0

163

Hodočasnici iz Srbije u Jerusalimu

Rumuni i Grci, kao najbrojniji prisutni među pravoslavnim narodima, ali i predstavnici drugih konfesija, obeležili su Veliki petak u Jerusalimu. Pred polazak na litiju uzbuđenje u centru gde su vernici iz Srbije. Zbog ovog događaja i puta u Izrael ima onih koji su i podigli kredit.

"Prvi put sam ovde u Jerusalimu i presrećna sam što ću da učestvujem u nošenju krsta Isusovim stazama i što ću pokloniti taj krst crkvi u Beogradu Svetog Marka Jevanđeliste", kaže Stana Radić iz Beograda.

Povorka kreće od Pretorije, zatvora u kojem je bio zatočen Isus Hrist. Zatim nastavlja ulicom Via Dolorosa do Golgote, brda na kojem je razapet, a koja se sada nalazi u sastavu Crkve Hristovog groba.

Tamo jerusalimski patrijarh služi liturgije. Dan ranije poslao je poruku vernicima u Srbiji.

"Mi se molimo Bogu da prosvetli duše naše srpske braće i zagreje njihova srca kako bi nastavili da se drže svoje vere, kulture, hrišćanske pravoslavne kulture i kako bi mogli da sačuvaju svoj identitet. U suprotnom, biće potpuno zbunjeni", navodi patrijarh jerusalimski Teofil Treći.

Sutradan se u Jerusalimu dočekuje Blagodatni oganj koji će zatim posebnim letom biti prevezen u Srbiju, a zatim pred Uskrs odnet u Hram Svetog Save.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva