:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

114

Hleb i peciva u Srbiji - kvalitetni i bezbedni

Predstavljajući rezultate istraživanja, načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović objasnio je danas da je od 2010. godine uzorkovano više od 70.000 proizvoda i obrađeno u 50 laboratorija u Srbiji.

"Analizirano je više od 200.000 pojedinačnih parametara i utvrđeni procenat neispravnih uzoraka bio je vrlo mali", rekao je Vujović u Privrednoj komori Srbije.

Rađene su mikrobiološke i fizičko-hemijske analize, i u prvom slučaju utvrđeno je 0,5 odsto nepravilnosti koje su se uglavnom odnosile na plesni, dok ih je u drugom bilo jedan odsto, a najveći problem su neispravne deklaracije, objavljeno je na sajtu PKS.

Predstavljeno istraživanje obuhvatilo je i kontrolu proizvodnih pogona. Inspektori Poljoprivredne inspekcije kontrolisali su između 900 i 1.500 pogona godišnje.

U pogonima su nailazili na nepravilnosti kao što su neadekvatan sistem bezbednosti, broj prostorija, stručnost kadrova koji rukovode proizvodnjom, higijenski uslovi koji se sankcionišu upravnim merama ili se podnose prijave nadležnim sudovima.

Vujović je podsetio da je u 2015. godini zabranjen rad 23 uglavnom manja proizvodna pogona, koji nisu zadovoljili higijenske uslove.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva