:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

204

Hladni rat, planovi lažnih napada za započinjanje sukoba


U jednom od hiljada dokumenata koji su postali dostupni javnosti u oktobru ove godine, opisan je sastanak održan 22. marta 1692. godine. Tokom sastanka američki zvaničnici su diskutovali o predlogu državnog tužioca Roberta Kenedija, predsednikovog brata.




On je smatrao da bi Sjedinjene Države trebalo da zarobe sovjetski vojni avion ili da proizvedu kopiju. U opticaju su bili avioni "mig 17", "mig 19" i "il-14".



Diskutovano je o troškovima pravljenja kopija aviona "mig 17" i "mig 19" koji bi mogli da prođu kao sovjetski avioni i zaključeno je da pravljenje tačnih replika nije moguće.



Za pravljenje kopije aviona "il-14" zaključeno je da je "ekstremno teško i da zahteva mnogo vremena".



CIA je predlagala da se zarobi originalni sovjetski avion uz pomoć nekog od sovjetskih pilota ili da se kupi od neke zemlje koja poseduje avion sovjetske proizvodnje a nije članica Varšavskog pakta.



Predstavljeni su i scenariji u kojima bi sovjetski avioni mogli da budu iskorišćeni. Među njima je bilo zbunjivanje neprijateljskih aviona u vazduhu kao i provokativna operacija u kojoj bi navodno sovjetski avioni napali SAD ili neku prijateljsku teritoriju, što bi izazvalo odgovor SAD.



U sastavu "specijalne grupe" čiji je sastanak održan, osim Roberta Kenedija bili su direktor CIA Džon Mekon, savetnik za nacionalnu bezbednost Bandi Mek Džordž, i predsedavajući Komiteta načelnika štabova Liman Lemnicer.



Predsednik države i državni sekretar nisu bili članovi grupe, ali su prisustvovali sastancima.



Postojanje pravljenja planova i scenarija lažnih napada otkriveno je 2001. godine u knjizi Roberta Daleka "Nedovršena laž: Džon F. Kenedi, 1917-1963".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva