:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

128

Hitnim merama protiv nasilnika i zločina u javnosti

Od 1. juna na snazi je novi Zakon protiv nasilja koji predviđa bolju koordinaciju i nove privremene mere.

"Novi zakon predviđa dve privremene mere i to zabranu prilaska žrtvi i mera iseljenja iz stana nasilnika. Na taj način žrtve nasilja žene i deca ne moraju više da idu u sigurne kuće. Ta hitna mera se određuje na rok od 48 sati a može da se produži na 30 dana", rekao je direktor Policije Vladimir Rebić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Odmah posle ubistva ispred Centra za socijalni rad, održan je hitan sastanak sa resornim ministrima i propisane su mere koje se odnose i na policiju.

"Istog dana su dogovorene mere koje se već primenjuju a to su interventne mere pojačanog prisustva u blizini centara za socijalni rad kao i kontakt sa direktorima centara koji policiji ukazuju na problematične slučajeve kako bi bili prisutni u blizini. To su sve privremene mere", rekao je Rebić.

Nevladine organizacije zatražile su i da se ispita da li je bilo propusta u delovanju u slučaju prethodnog ubistva ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu.

"Od kada je iz zatvora izašao pokojna Olga je u dva navrata prijavljivala muža za nasilje i pretnje što je policija uredno sotaljala nadležnom tužilaštvu koje nije odlučilo da ima eloemenata krivičnog dela. Propusta policije u tom slučaju nije bilo a radi se analiza rada policije i kada je reč o slučaju ubistva u Rakovici", kaže Rebić.

Kada je reč o policijskim intervencijama u periodu od stupanja na snagu novog zakona direktor Policije kaže da je policija intervenisala u preko dve hiljade slučajeva prijave nasilja.

"Za ovih 45 dana imali smo puno posla. Bilo je oko 881 izrečenih privremenih mera iseljenja iz stana i 1570 privrmene zabrane prilaska nasilnika žrtvi", rekao je Rebić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva