:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

183

Hitna sednica makedonskog državnog vrha


Upad se dogodio u noći između ponedeljka i utorka, što su vlasti i mediji u Makedoniji okarakterisali kao teroristički napad.

Na sastanku, koji je počeo u ponoć, neposredno po dolasku premijera Nikole Gruevskog iz Brisela prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za odbranu, bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost koji su razmatrali detalje o tom događaju.

Sastanku, koji je održan u kabinetu Predsednika, pored Ivanova i Gruevskog prisustvovali su predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka policije Gordana Jankulovska, direktor tajne službe Saša Mijalkov i načelnik Generalštaba Gorančo Koteski.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je juče da je u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen državni teroristički napad, kada je četrdeset maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK nekoliko sati zaposelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca.

Napad se, prema njegovim rečima, dogodio u dva sata i trideset minuta, a nakon upada naoružanih osoba policajci su razoružani, trojicu su vezali, udarali i sve to su snimali kamerom, preneo je makedonski Fokus.

Napadači su, kazao je Kotevski, govorili albanski, a jedan od njih se policajcima obratio na lošem makedonskom jeziku rečima:

"Mi smo pripadnici OVK, prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Gruevski, ni Ali Ahmeti, niko ne sme da se popne ovde jer će svi da budu likvidirani".

Kada su, kazao je, napadači otišli, policajac kome nisu bile vezane ruke je odvezao ostalu trojicu kolega i zajedno su se pešice spustili u selo.

Prema prvim informacijama MUP-a napadači su sa Kosova, a očekuje se saopštenje o detaljima napada.

Albanci, međutim, negiraju da imaju bilo kakve veze sa ovim događajem.

Makedonska Alfa televizija javila je juče da je utvrđen identitet petorice od ukupno 40 naoružanih osoba, navodeći da su svi iz Gnjilana i da je njihov vođa izvesni komandant Dževair Ademi.

Na sajtu te televizije objavljeno je da je ta petorka poznata makedonskim bezbednosnim službama i službama u regionu.

Karaula Gošince nalazi se iznad Kumanova, na granici sa Kosovom. U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a reč je o dvema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi OVK-a na tom području proglasili slobodnu teritoriju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva