:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2017   12:05

0

121

"Hitna akcija NATO, uklanjanje Skoplja iz ruske slagalice"

Kako piše Jutarnji list, radi se o “hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, s ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu“.

Kao jedan od dogovora koji su uključeni u “projekat“ je i ulazak Makedonije u NATO sa prefiksom “Bivša jugoslovenska republika“, a do članstva u EU će se rešiti spor sa Grčkom oko imena.

Uostalom, stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama je bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom “Makedonija“, na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO ili EU.

Ipak, promenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će uskoro posetiti Skoplje, kako bi “ubrzao proces“ i da bi Makedonija u proleće 2018. godine postala deo Alijanse.

Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovara i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i “samo“ Makedonija.

Jutarnji list podseća da su nedavno objavljeni dokumenti tajnih službi, u kojima se navodi da su u neredima u Sobranju učestvovali pripadnici srpske tajne službe, dok je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije, podsticanjem na sukobe između Makedonaca i Albanaca.

“Rusija je teško primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane deo ruske interesne sfere. Članstvo u NATO je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin“, dodaje se.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva