:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2015   17:25

0

134

Hiseni: Kosovo uznemireno zbog posete Dikovića

"Dok se visoko ocenjuje doprinos Kfora miru i sigurnosti na Kosovu, ministar Hiseni je preneo komandantu Kfora duboko uznemirenje zbog posete generala Dikovića Kosovu na poziv Kfora. Takve posete oficira Srbije optuženih od strane organizacija za ljudska prava, uključujući i one srpske, za učešče u ratnim zločinima ne doprinose opštem miru i sigurnosti", navodi se u saopštenju MUP-a Kosova. Ocenjuje se da takve posete mogu da utiču na destabilizaciju situacije na Kosovu i zbog toga su neprihvatljive i ne treba da se događaju, rekao je Hiseni.

"Ministar Hiseni i komandant Kfora su se saglasili da u budućnosti komunikacija u Kfora i MUP-a Kosova bude efikasnija, kako se ne bi dogodilo da Kosovo posete pojedinci ili oficiri iz Srbije koji su optuženi za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

Sastanak Hisenija i komandanta Kfora je održan nakon što je Diković u Prištini, na poziv Kfora, prisustvovao potpisivanju sporazuma o operativnim procedurama posle ukidanja bezbednosne zone letenja između Kosova i Srbije.

Zona zabrane letenja od 25 kilometara je uspostavljena Vojno tehničkim sporazumom NATO i SRJ u junu 1999. godine u Kumanovu i ukinuta je tokom posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu krajem prošle nedelje.

Poseta Dikovića je naišla na oštre osude mnogih nevladinih organizacija na Kosovu koje su poziv komandanta Kfora generalu Dikoviću ocenili kao ruganje žrtvama rata na Kosovu.

Fond za humanitarno pravo navodi da je Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, ali je on odbacio te optužbe.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva