:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

164

Hiljadu učesnika na saboru voćara u Gruži


Drugi po redu Sabor voćara u Gruži okupio je više od 1000 voćara kako iz Srbije tako i iz zemalja regiona.




Ideja organizatora je da se na praktičnom primeru voćnjaka domaće kompanije Gruže agrar prikažu najnovije agro tehničke mere, inovacije u mehanizaciji ali i tehnologiji zaštite.


"Mislim da je najveća vrednost svega ovoga što na neki način ovaj naš gružanski kraj oživljavamo, da ljudi dođu, da vide ove prelepe krajeve, a voćari da između sebe u susretima razmene iskustva koja su od velikog značaja za dalji razvoj voćarstva. U Gruži evo poslednjih devet godina koliko smo mi ovde se pokreću novi porodični zasadi, a pošto su ovde usitnjene parcele, u samom srcu Šumadije, iskustvo iz okruženja nam govori da što su sitnije parcele poljoprivredna gazdinstva odnosno voćari gaje sitnije, profitabilnije kulture", kaže Miroslav Nikolić, organizator Sabora voćara i direktor Gruža agrara.



Pored voćara iz Šumadije saboru su prisustvovali i voćari iz regiona, ali i proizvođači mehanizacije i pomoćnih mašina koje se već uveliko u zemljama Evropske unije koriste u voćnjaku.



"Prvi put sam ovde. Mi proizvodimo protiv mraznu mehanizaciju. Počeli smo ove godine saradnju sa Gruža agrarom. Ovde smo prezentovali jednu mašinu koja se najviše koristi u vreme prolećnih mrazeva kada je period cvetanja. Mašina radi poput furune koju vučete za sobom. U njoj se loži seno, granje, a pošto se na mašini nalazi i cisterna sa vodom stvara se vodena para koja pravi u voćnjacima zaštitni tepih od toplote koji spušta mraz", kaže proizvođač.



Voćari su na predavanjima mogli da saznaju i o folijarnom tretmanu na jabuci za dobru diferencijaciju rodnih pupoljaka, ali i o najnovijoj zaštiti koja ne podrazumeva korišćenje pesticida.



"Jedna je svrha da dobijemo bolju boju kod crvenih sorti, a druga je da dodajemo hranu u momentima kada biljka ne može da dobije hranu iz tla. Ako ide temperatura preko 33 stepeni, a to nam se poslednjih godina često dešava čak i više od 30 dana, lisne pore se zatvore, nema transpiracije i nema dotoka minerala iz zemljišta. Zato mi možemo da pomognemo biljki ako dodamo te minerale direktno na list", kaže Franci Štampar, profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.



"Ovaj način suzbijanja zove se metod konfuzije ili metod ometanja parenja. Radi se o postavljanju feromona, a feromoni su polni hormoni ženke karpokapse. Postavljanjem nekih 500 dispenzora u voćnjaku stvara se jedan oblak. U pitanju su veštački sintetisani polni hormoni ženke karpokapse, mužjak je tada zbunjen jer nije u mogućnosti da pronađe ženku. Na taj način se ometa parenja i nema odlaganja jaja pa nema ni šteta. Sve se ovo radi bez prskanja bilo kakvih insekcitidima", kaže Aleksandar Jotov, marketing menadžer kompanije BASF.



Sabor voćara u Gruži polako prerasta u tradicionalno prolećno okupljanje u Šumadiji koje podstiče sve više zainteresovane buduće proizvođače da se odluče za gajenje različitih voćnih vrsta.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva