:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2017   12:05

0

240

Hiljadu mladih lekara protestovalo u Varšavi zbog malih plata


"Ne želimo da idemo u inostranstvo da bismo radili. Da, tačno je da bismo mogli poljski lekari su veoma traženi u Nemačkoj, Švedskoj, dobro govorimo strane jezike, ali želimo bismo da živimo ovde, u našoj zemlji", rekla je za AFP Magdalena Marcak (26) koja je doputovala iz Bjelsko-Bjale, grada na jugu, 400 kilometara od Varšave, da bi pokazala i štrajk glađu mladih lekara-pripravnika.



Više od 20 mladih lekara štrajkuje glađu u Pedijatrijskoj bolnici u Varšavi već trinaest dana, zahtevajući povećanje rashoda za javnog zdravstvo i plata.



"U Poljskoj posle šest godina studiranja, zaradjujemo 2.200 zlota (530 evra), a u Nemačkoj 2.200 evra", dodala je Magdalena Marcak.



"Ministar zdravlja je pre nekoliko godina, dok je još bio samo lekar, imao isti cilj kao i mi: 6,8% BDP-a za javno zdravstvo. Šteta što je on na to zaboravio kada je postao ministar. Vlada deli novac desno i levo, za sve, osim za zdravstvo". 



"Za 25 godina nijedna poljska vlada nije uspela da reši problem rashoda za zdravstvo, ni vlada levice, ni liberal, ni vlada Solidarnosti. Zdravstvo im je uvek na kraju liste prioriteta", rekao je Krištof Bukiel, šef sindikata lekara OZZL, koji je podržao protest.



Predsednik strane Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski je danas optužio lekare-štrajkače da su instrument opozicije da destabilizuje vladu, što je izazvalo ogorčenje demonstranata.



"Svi smo apolitični", rekao je Lukaš Jankovski, jedan od vodja štrajka.



Delegacija štrajkača dala je vladi peticiju s predlozima i vratila se u bolnicu gde štrajkuju gladju.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva