:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

194

Hiljade Rumuna na ulicama, ispratili telo kralja


Bivši kralj, koga su komunisti primorali da abdicira posle Drugog svetskog rata, umro je 5. decembra u Švajcarskoj, u 97. godini.



Državnoj ceremoniji uz najviše počasti su prisustvovali britanski Princ Čarls, švedski Kralj Karl XVI Gustav i Kraljica Silvija, kao i bivši Kralj Španije Huan Karlos i Kraljica Sofija. 



Došla je i Princeza Muna al-Husein, majka Kralja Jordana Abdulaha Dtugog, Veliki vojvoda Anri od Luksemburga, belgijska Princeza Astrid i Princ Lorenc. 



Ceremoniju su predvodili predsednik Rumunije Klaus Johanis i patrijarh Pravoslavne crkve Rumunije, Daniel. 



Na Trgu revolucije bio je izložen sanduk s telom pokojnog kralja. Povorka se zatim uputila ka katedrali, a posle opela je polako prošla ulicama do Železničke stanice. 



Kovčeg će posebnim, "kraljevskim vozom", biti prevezen do grada Kurtea de Argeš, u središnjem delu Rumunije. Tamo će bivši kralj biti sahranjen kraj svoje supruge Ane Burbonsko-Parmske, koja je umrla prošle godine. 



Mihaj je imao ključnu ulogu u okretanju Rumunije Saveznicima posle državnog udara 1944, ali je 1947. pod pritiskom komunista abdicirao i bio primoran da napusti zemlju. 



Reč je o čukununuku nekadašnje britanske kraljice Viktorije, a proveo je posle rata decenije u egzilu radeći na farmi pilića i kao pilot. Državljanstvo je ponovo dobio 1997, osam godina posle sloma komunizma. 



Prvi put je postao kralj 1927, sa šest godina, posle abdikacije oca Karola Drugog koji se posle tri godine vratio na presto. 



Drugi put je Mihaj bio kralj od 1940. do 1947. godine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva