:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

199

Hiljade ljudi na demonstracijama Hezbolaha u znak podrške Palestincima


Poziv na današnje demonstracije, jedne od većih održanih ovih dana širom Bliskog istoka protiv tog poteza, uputio je lider proiranskog ekstremitičkog Hezbolaha Hasan Nasralah.



Demonstranti su marširali kroz južna predgradja glavnog grada Libana, gde je uporište Hezbolaha, mašući zastavama i uzvikujući reči podrške Palestincima koji polažu pravo na istočni Jerusalim i planiraju da u njemu proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.



Današnjim demontracijama prethodio je jučerašnji nasilni protest pred ambasadom SAD u Bejrutu, kada su pripadnici bezbednosnih snaga suzavcem i vodenim topovima rasterivali demonstrante koji su na njih bacali kamenice. Oni su se okupili nekoliko stotina metara dalje od ambasade.



Danas je Nasralah izrazio nadu da će "glupa odluka" o priznanju "označiti početak kraje jevrejske države".



On je ocenio da je njegova organizacija skoro završila borbu protiv ekstremista na drugim mestima u regionu i da će sada "posvetiti sve svoje vreme Jerusalimu i Palestincima".



"Smrt Izraelu!", poručio je vodja Hezbolaha u ostrašćenom obraćanju emitovanom s tajne lokacije i prikazivanom na velikim ekranima na mitingu.



Hezbolah je primorao izraelsku vojsku da se povuče iz južnog Libana 2000, a šest godina kasnije izbio je rat koji je trajao više od mesec dana.



Veruje se da ta organizacija ima veliki arsenal raketa koje mogu da pogode veći deo izraelske teritorije.



Njeni pripadnici se u Siriji borili su se na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.



Nasralah je pozvao oružane palestinske organizacije i druge u regionu da pronadju “jedinstvenu strategiju” da se suprotstave Trampovoj odluci, rekavši da bi Palestinci i arapski lideri trebalo da okončaju sve pregovore s Izraelom i pozvao na bojkot te zemlje.



On je najavio da bi najbolji odgovor na Trampovo saopštenje bio treći palestinski ustanak, intifada, preneli su izraelski mediji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva