:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2015   12:05

0

182

Hilari Klinton: Biću najmlađa predsednica SAD

"Možda neću biti među najmlađim kandidatima na predstojećim izborima, ali ću svakako biti najmlađa predsednica u istoriji SAD i prva predsednica koja je i baka", rekla je šaljivo 67-godišnja Hilari Klinton u govoru pred nekoliko hiljada njenih pristalica.

Bivša američka državna sekretarka je izabrala simbolično mesto za prvi predizborni skup, ostrvo koje nosi ime demokratskog predsednika Frenklina Ruzvelta, nadomak njujorške elitne četvrti Menheten.

Hilari Klinton je na skupu govorila o svojoj prošlosti, teškom detinjstvu s majkom Doroti koja je preminula 2011. godine, kao i svom prvom poslu i prvim koracima u politici, opisujući 40 godina svoje političke karijere kao "posvećenost deci i ženama".

"žao mi je što moja majka nije doživela SAD kao zemlju u kojoj otac može ćerki da kaže da može da se bavi bilo čime i čak da bude predsednica ove države", rekla je ona.

Klintonova je obećala da će se boriti za privredu koja će biti u "službi svakog Amerikanca", pominjući radnike, medicinske sestre u noćnim smenama, vozače kamiona, poljoprivrednike i penzionisane vojnike.

"Prosperitet nije nešto samo za poslovne lidere i vlasnike investicionih fondova. Demokratija nije u službi jedino milijarderima i velikim preduzećima", rekla je Hilari Klinton.

Na skupu su bili i njen suprug, bivši predsednik SAD Bil Klinton, i ćerka ÄŒelsi, što je prvi put da je cela porodica Klinton na okupu u javnosti od početka njene predsedničke kampanje .

Klintonova je u aprilu najavila nameru da se kanduje za predsednika. Glavna poruka njene kampanje biće "uporan borac" koji je uvek bio na strani porodica kojima je potrebna pomoć.

Ona je i 2008. bila kandidat za predstavnika Demokratske stranke na predsedničkima izborima, ali je izgubila od tadašnjeg senatora Baraka Obame.

Veliku pažnju do sada je posvetila imigraciji i drugim pitanjima važnim za ključne delove Demokratske stranke, ali je izbegavala da govori o temama koje su podelile partiju, kao što su trgovinski porazum SAD sa zemljama Pacifika i naftovod "Kistoun".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva