:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

153

Havana poziva Vašington da stavi tačku na embargo

"Glavni problem nije rešen - ekonomska, trgovinska i finansijska blokada koja je napravila ogromnu štetu ljudima i ekonomiji i predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je Kastro.

Govoreći na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CRLAC) na Kostariki, Kastro je ocenio da će put ka okončanju američkog embarga Kubi biti dug i naporan, prenela je agencija AFP.

Kubanski predsednik zatražio da SAD ne samo podigne poluvekovni trgovinski embargo prema Kubi već i da Vašington nadoknadi pričinjenu štetu pre nego što dve zemlje normalizuju odnose.

"Puni diplomatski odnosi ne mogu biti uspostavljeni pre nego što ovi zahtevi budu ispunjeni, a ako ovi problemi nisu rešeni, diplomatsko približavanje ne bi imalo bilo kakvog smisla", rekao je Kastro.

To je bila prva zvanična izjava Kastra, od kada su zvaničnici dve zemlje na visokom nivou održali preliminarne razgovore u Havani prošle sedmice u cilju ponovnog otvaranja ambasada i normalizacije odnosa.

Američki predsednik Barak Obama pozvao Kongres prošle nedelje da stavi tačku na američki embargo Kubi koji je nametnut 1962. godine, a bio je glavni izvor tenzija dva rivala na američkom kontinentu.

Ranije ovog meseca, Obama je iskoristio svoja izvršna ovlašćenja da smanji putne i trgovinske restrikcije Havani, ali Kastro je rekao da bi trebalo da američki predsednik učini više.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva