:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 17, 2018   08:18

0

193

Havaji, turisti povređeni zbog erupcije vulkana


Turisti su sa broda posmatrali izlivanje lave u okean iz vulkana Kilauea koji je aktivan poslednja dva meseca, prenosi AP.



U američkom Geološkom institutu rekli su da do eksplozija različitog intenziteta dolazi kad god lava čija je temperatura 1.093 stepena uđe u hladniju morsku vodu, a da neke od eksplozija mogu da budu toliko slabe da se jedva vide.



Međutim, kada su uslovi drugačiji, jače eksplozije uzrokuju topljenje stena i izbacuju ih visoko u vazduh.



Lava je probila krov čamca i na njemu ostavila rupu.



Jedna devojka u teškom je stanju i sa prelomom butne kosti prebačena u bolnicu, dok je 22 turista zadobilo opekotine, ogrebotine i povrede.



Vlasnik turističkog broda rekao je da u životu nije video tako nešto .



Prema njegovim rečima, turistička grupa je oko 20 minuta posmatrala ulivanje lave u okean i dodao da je približio čamac lavi jer nije video nijednu ozbiljniju eksploziju.



"Najednom je nastala eksplozija, lava je bila svuda", rekao je on.



Iako su zvaničnici upozorili stanovnike i turiste da se ne približavaju lavi koja ulazi u okean jer to može da stvori oblake kiseline i stakla, nekoliko kompanija organizuje ture razgledanja.



Američka Obalska straža je postavila bezbednosnu zonu gde lava ulazi u okean, što podrazumeva i zabranu prilaska brodovima na manje od 300 metara od tačke gde lava ulazi u okean.



Vulkan Kilauea proradio je u maju ove godine i od tada je uništio više od 700 kuća na Velikom ostrvu.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva