:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2017   12:05

0

151

Haški tribunal povukao poternicu za preminulim radikalom

Haški tribunal je povukao poternicu sa nalogom za hapšenje i obustavio krivični postupak protiv Jova Ostojića.

Takođe, Tribunal je usvojio izmenjenu optužnicu kojom se sada tereti samo drugo dvoje optuženih radikala - Vjerica Radeta i Petar Jojić, protiv kojih nalozi za hapšenje i poternice raspisane preko Interpola ostaju na snazi.

Taj sud je, preko Sekretarijata, uputio obaveštenje svim članicama Ujedinjenih nacija o nastalim izmenama u ovom slučaju.

Haški tribunal zatražio je još u januaru 2015. godine od Srbije da uhapsi i izruči Ostojića, Radetu i Jojića, zbog optužbi da su zastrašivali i podmićivali svedoke u postupku protiv Šešelja, koji je u međuvremenu prvostepenom presudom Tribunala oslobođen svih optužbi.

Kako je Odeljenje Višeg suda u Beogradu u maju 2016. godine zaključilo da nema uslova za njihovo izručenje prema srpskim zakonima, izručenje je odbijeno.

Tribunal je u međuvremenu raspisao poternice za njima preko Interpola, a tražio je i od Srbije da promeni svoje zakonodavstvo radi izručenja radikala.

Viši sud je naime zaključio da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Taj sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za krivično delo nepoštovanja suda jer su navodno vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva