:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2018   12:05

0

185

"Harčenko ulazi u igru kad se ona zahuktava"



"Bocan Harčenko je istaknut, oštar, snažan diplomata, rekao bih, jedan od ruskih diplomatskih specijalaca", rekao je Vučić, a na pitanje kakva je poruka koju nosi njegovo imenovanje, Vučić je ocenio da je "sasvim očigledna". 



Dolazak ambasadora koji važi za najboljeg poznavaoca regiona i eksperta za rešavanje problema i diplomate Vladislav Jovanović i bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojević ocenjuju kao nastavak kontinuirane ruske politike prema Srbiji i Balkanu. 



Ova promena neće imati neki preveliki značaj, sa aspekta generalne linije ruske politike prema Srbiji, ujedno i Balkanu, ističu oni. 



"Ruska Federacija ima određenu politiku prema nama i ko god da je ambasador, on će to sprovoditi. Prednost Harčenka je što je već bio na Balkanu i to u srcu Balkana, u Sarajevu, gde su protivurečosti i najizraženije tako da on nema potrebe za nekim posebnim pripremama", kaže bivši ambasador UN Vladislav Jovanović i dodaje:



"Harčenko ulazi u igru kad se igra najviše zahuktava".



I bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojević smatra da tako ozbiljanog i dobrog poznavaoca prilika u regionu i iskusanog diplomatu kakav je Harčenko, Rusija postavlja s razlogom.



"Rusija šalje nekog ko, s obzirom da se ovde stvari odvijaju dinamikom koja zadire i u ruske nacionalne interese, može da odgovori na te izazove" , kaže Milivojević. 



Uz to, po njegovim rečima, "Srbija zauzima centralno mesto u regionu, garant je stabilnosti i bezbednosti mnoge stvari se tu lome što sve iziskuje da Rusija ovde bude predstavljena na najbolji mogući način".



Bocan Harčenko je karijerni diplomata koji je ranije bio na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstva inostranih poslova za Balkan i učestvovao u radu komiteta Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma. On je bio šef odseka za zemlje bivše Jugoslavije, a potom i zamenik direktora u odeljenjima za Evropu.



Bio je i dugogodišnji ruski predstavnik u kontakt grupi i, uz diplomate SAD i Evropske unije, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru kontakt grupe i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.



Smatra se velikim prijateljem Srbije i diplomatom koji je učestvovao i učestvuje u brojnim diplomatskim bitkama u interesu Srbije.



Prema ranijim najavama u medijima Harčenko je trebalo da zauzme ÄŒepurinovo mestu u Beogradu, već sredinom ovog meseca.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva