:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Novembar 28, 2017   11:35

0

197

Haradinaj:ZSO samo kao koordinaciono,ne kao izvršno telo


Haradinaj je u intervjuu za Dojče vele takođe rekao da je dijalog Beograda i Prištine imao napretke do Briselskog sporazuma 2013, a da je posle toga "izgubio suštinu" i da na kraju tog dijaloga Srbija treba da prizna kosovsku nezavisnost.



"Zabrinuti smo,  jer to ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za progres u našem društvu, “u obe zemlje”. Trudio sam se da kao vlada spremimo platformu za buduću etapu dijaloga i ona će biti predložena parlamentu gde će svi imati mogućnost da daju svoj doprinos."



Upitan da li će konačno biti formirana Zajednica srpskih opština, Haradinaj je odgovorio da je Priština odavno bila spremna da to učini na osnovu kosovskog ustava. "Dogovor u Briselu nije poštovao Ustav i kosovski Ustavni sud je tvrdio da taj dogovor nije u duhu Ustava", dodao je Haradinaj. 



Napomenuo je da je za formiranje ZSO i dalje ali kao "koordinaciono, ali ne kao izvršno telo".



Na pitanje da li je moguća podela Kosova koju otvoreno predlažu i neki političari iz Srbije, Haradinaj kaže da je "igra sa granicama opasna na Balkanu, ko god da se njima igra".



Ne veruje, kaže, da su to ozbiljne priče i ne bi hteo da o tome ikad priča pošto se, kako navodi, zna šta će slediti ako se time igra.



"Slediće tragedije kojih se još uvek sećamo i nije pametno da o tome pričamo. Veoma je opasno", rekao je kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova.



Haradinaj tvrdi da ima dobre odnose sa Srpskom listom i da smatra da njegova vlada dobro radi.



Na pitanje da li Srpska lista ima "ucenjivački potencijal" jer može da sruši vladu, Haradinaj je priznao da je većina u parlamentu sa 61 poslanikom tanka.



O mogućnosti da opozicija pruži podršku za formiranje kosovske vojske, za šta se ranije glasno zalagao, Haradinaj je rekao da su neka pitanja "nacionalna, a ne samo pitanja vladajuće koalicije".



"Što se tiče pitanja vojske, imamo različite stavove, ali ipak smo tu da razgovaramo i vidimo kakvo je moguće rešenje. Inače, Kosovo ima vojsku, ali sada se radi o imenu našu vojske - za sada se zove Kosovske bezbednosne snage, a sutra bi mogla da se zove 'Armija Kosova'".



Haradinaj, koji se inače nalazi na poternici Srbije zbog počinjenih ratnih zločina nad nealbanskim, pre svega srpskim civilima i lojalnim Albancima, tvrdi da uvek putuje slobodno, čak i kada, kako kaže, ima smetnje.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva