:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   19:43

0

237

Haradinaju vraćen pasoš, večeras leti za Tiranu

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je Haradinaj već preuzeo pasoš, a kosovski ambasador u Ljubljani Nedžmi Redžepi, rekao je za agenciju STA, da će on danas napustiti Sloveniju, prenosi Tanjug.

"Da, dobio sam pasoš", rekao je kratko Ramuš Haradinaj, ne precizirajući kada će doputovati u Prištinu.

Sud u Kranju saopštio je da je Haradinaju vraćen pasoš na osnovu "diplomatskog imuniteta", kako je utvrđeno u konvenciji UN o specijalnim misijama.

U objašnjenju svoje odluke, u pisanom saopštenju u kojem se ne pominje Haradinajevo ime, sud navodi da se on nije pozvao na diplomatski imunitet pre istražnog sudije.

Sud u saopštenju dodaje da u noti kosovske ambasade stoji da se Haradinaj "vraćao preko Slovenije iz specijalne misije u inostranstvu", zbog čega mu je Slovenija odobrila slobodan prolaz.

Na osnovu "nove činjenice", sud je utvrdio da uslovi pod kojima je Haradinaju oduzet pasoš više ne važe.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je ranije danas notu od kosovske ambasade u Ljubljani, koja je izrazila nezadovoljstvo zbog zadržavanja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u toj zemlji, po poternici Srbije.

Nota je prosleđena Okružnom sudu u Kranju, sa zahtevom da se Haradinaju vrati pasoš i da mu se omogući da ode na Kosovo.

U noti se navodi i da se Haradinaj - bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova, a sada lider Alijanse za budućnost Kosova i poslanik u kosovskom parlamentu, koji je bio kosovski premijer 2004-2005. godine - vraćao iz specijalne diplomatske misije u inostranstvu.

Kosovska ambasada je u noti zatražila od vlasti Slovenije da omoguće Haradinaju slobodan prolaz u skladu sa članom 29 i 42 Konvencije UN o specijalnim misijama i pozvala slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova da u tome pomogne, prenosi agencija STA.

Prema ovoj konvenciji, predstavnici države koja ih šalje u specijalnu misiju, ne mogu biti privedeni ili uhapšeni.

Ministarstvo je notu prosledilo sudu, izrazivši mišljenje da je zahtev Kosova opravdan i zatražilo od suda da Haradinaju vrati diplomatski pasoš i omogući mu da napusti Sloveniju.

Slovenački premijer Miro Cerar izrazio je zadovoljstvo što je Haradinaj slobodno napustio Sloveniju, ali je rekao da sistem regulisanja međunarodnih poternica treba unaprediti, kako bi se u budućnosti izbegli slični incidenti.

"Treba da vidimo da li postoji prostor za poboljšanje - verovatno kroz sistemske promene u Interpolu - kako bi se nosioci diplomatskih pasoša drugačije tretirali i izbegle komplikacije koje nisu u skladu s njihovim statusom", rekao je Cerar.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i kosovska vlada pozdravili su odluku vlasti u Sloveniji da se vrati pasoš Haradinaju.

Ramuš Haradinaj je pre dva dana uhapšen na ljubljanskom aerodromu u sredu po srpskoj poternici iz 2004. godine.

Haški tribunal je dva puta oslobađao Haradinaja krivice za ratne zločine. On je nakon suđenja u Hagu, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva