:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

222

Haradinaj za razgovor sa Srpskom listom o demarkaciji sa Crnom Gorom


Srpska lista sada odbija da razgovara o tome, ali raspravljaju o mogućnosti pružanja podrške tom procesu.



Poštujem Srpsku listu, ljudi su je izabrali, ima autoritet i građani su Kosova, rekao je Haradinaj.



On je izrazio spremnost za pronalaženje zajedničkog jezika sa Srpskom listom i izrazio uverenje da je to u interesu i kosovskih Srba, "jer nemaju pasoše oslobođene viza i ne mogu da putuju u inostranstvo".



Kosovski analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško da izglasa Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ne isključuje mogućnost da će Priština na proleće imati nove vanredne parlamentarne izbore.



Nije, naime, poznato da li će kosovski parlament i ove sedmice moći da obezbedi dvotrećinsku većinu, neophodnu za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom s obzirom na to da Sporazum o tom pitanju ne podržava Srpska lista i opozicioni pokret Samoopredeljenje.



Iako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavljivao da bi se Sporazum mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove sedmice, sednica nije zakazana, a analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji.



Tahiri je za podgoričku Pobjedu rekao da veruje da će Kosovo na proleće imati vanredne parlamentarne izbore zbog, kako kaže, nemogućnosti delovanja vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.



Tahiri podseća da za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom Kosovo nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja, kako navodi, smatra da se time "Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore".



Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredeljenje, koji smatra da "međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije".



"Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem predloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vreme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija", rekao je Tahiri.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva