Vesti
Haradinaj između dve političke vatre

13:45, 19.06.2017

|

Izvor: Tanjug,RTS

Sedam dana od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji nema ni nagoveštaja ko bi mogao da dobije mandat za formiranje nove vlade, a kandidat za premjera i lider Alijanse za budućnost kosova, članice PAN koalicije Ramuš Haradinaj, se prema ocenama analitičara, našao između "dve političke vatre".
Koalicija PAN ili tzv. "ratna koalicija" osvojila je najveći broj poslaničkih mandata pa bi prema ustavu Ramuš Haradinaj trebalo da prvi dobije mandat za sastav nove vlade. Analitičari, međutim, takvu mogućnost ne vide jer bi u tom slučaju Haradinaj morao da pravi veoma bolne kompromise, kojima, kako kažu, nema kraja.

Prema pisanju prištinskih medija, naime, Haradinaj ima mogućnost da vladu formira sa manjinama, koji imaju ukupno 20 poslanika, od kojih 10 pripada Srbima, koji su, kako se navodi, u potpunosti okrenuti Beogradu, što nikako ne odgovara lideru ABK.

Uz manjine, on bi morao da obezbedi još dva tri poslanika sa strane.

Druga mogućnost je da Haradinaj vladu formira sa koaliciom LAA, koju čine Demokratski savez odlazećeg premijera Ise Mustave, Alijanse za novo Kosova i Inicijative, što bi značilo da bi morao da prepolovi pozicije u izvršnoj vlasti.

Pritom Mustafin DSK odbija svaku mogućnost da uđe u postizbornu koaliciju sa DPK, koja je deo PAN koalicije, jer je smatra odgovornom za izazivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Analitičarima se, preneo je portal prištinsko Zerija, nikako ne dopada da buduća kosovska vlada zavisi od raspoloženja Srpske liste, koju potržava vlada u Beogradu, i to bi, kako smatraju, bilo najgore moguće rešenje za Kosovo.

Haradinaj je, međutim, uveren da će formirati vladu koja će, kako tvrdi, vrlo brzo početi da radi bez bilo kakvih izazova, kupovine poslanika ili žrtvovanja.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design