:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Novembar 02, 2016   12:05

0

191

Hapšenje u Orašju: Sarajevo ćuti, Zagreb zabrinut

I dok bosanski mediji i zvaničnici uglavnom ćute o tom događaju, u Hrvatskoj se on tumači kao posledica Plenkovićeve izjave da BiH treba da menja izborni zakon kako bi hrvatske predstavnike u vlasti na nivou države BiH birali Hrvati.

U akciji SIPA-e u ponedeljak ujutro uhapšeni su Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Oni se terete za ratni zločin nad srpskim civilima tokom proteklog rata.

U očekivanju odluke Tužilaštva u Sarajevu, o hapšenju generalno nema puno informacija, a za očekivati je da će se saborski zastupnici, barem neki od njih, danas zatražiti pauzu od redovnog zasedanja kako bi govorili o ovom pitanju.

Regionalna N1 TV smatra da se malo toga može učiniti, jer svaki naredni potez je, kako se navodi, na ministru spoljnih poslova Davoru Ivu Å tiru, koji je juče poručio da zvanični Zagreb i dalje podržava evropski put BiH, ali i da od očekuje angažman po pitanju rešavanja pitanja hapšenja.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je na to odgovorio da BiH želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali i da "odgovorni za ratni zločin moraju da odgovaraju".

Za to vreme u Bosanskoj Posavini, a pre svega u Orašju i okolnim selima, građani su i dalje u šoku zbog hapšenja vojnog vrha 106. brigade HVO-a iz tog mesta na čelu s generalom Đurom Matuzovićem i njegovim zamenikom Ivom Oršolićem.

Bivša hrvatska ministarka pravosuđa Vesna Å kare Ožbolt, nije isključila mogućnost novih napšenja rekavši da je reč o postupcima pokrenutim još između 1992. i 1994, koji su prošli fazu Haškog tribunala i vratili se u BiH.

"To nisu optužnice nacionalnog pravosuđa, one su vezane za tzv. rimska pravila puta temeljem Rimskog sporazuma između Izetbegovića, Tuđmana i Miloševića. Pravila puta su bila potrebna jer su se okruženja događala u raznim okolnostima", navela je ona.

Ožbolt je za reginalnu N1 TV ukazala da su se donosile smrtne kazne bez suđenja, pa je haško tužilaštvo je formiralo jedinicu koja je analizirala svu dokumentaciju iz BIH, koja nije mogla podignuti optužnicu i pokrenuti istragu bez Haškog suda.

"Do 2004. godine pokrenuto je 5.000 slučajeva, kad je glavna haška tužiteljka Karla del Ponte obavestila organe u BiH da od 10. meseca 2004. spomenuta komisija više neće raditi i da se gasi. Nakon tog je sva dokumentacija vraćena u BiH, a Predsedništvo BiH je moralo nastupati po pravilima rimskog puta", konstatovala je Ožbolt.

Bivša ministarka, međutim, smatra da je sada teško po tom pitanju bilo šta uraditi ili zaustaviti.

Podsetila je da je već ovog leta objavljeno da je nekih 800 ili 900 slučajeva pod istragom i samo je bilo pitanje kada će se to i dogoditi.

Za to vreme bosanska Posavina je u strahu od novih hapšenja, pišu hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva