:

:

TV Most

clock

April 30, 2015   12:05

0

165

Han:Situacija na Balkanu krhka, ali se konsoliduje

Upitan kakva je opšta situacija nakon prijema Hrvatske u EU u drugim zemljama bivše Jugoslavije, kao i da li nakon godina ratova međunacionalni konflikti mogu biti prepreka za prijem Srbije, on je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da je i dalje krhka, ali da se ulazi u period u kojem se pomirenje čini mogućim.

"Naš prilaz je da kroz konkretne projekte podržimo to pomirenje i da ne dozvolimo da budu samo teoretska konferencijska vežba. Pri tom se radi o projektima iz oblasti saobraćaja i energije. Takođe su i istraživanje i univerzitetsko obrazovanje korisni za prekograničnu saradnju i mogu biti doprinos pomirenju", uveren je Han.

Po pitanju proširenje on je podsetio da postoji jasna izjava predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera prema kojoj u ovom mandatu neće biti proširenja.

"To je izazvalo određene iritacije, ali je samo tehnički opis realnog stanja. Na Balkanu, na primer, u međuvremenu u gotovo svim zemljama kandidatima postoji dobro zakonodavstvo za borbu protiv korupcije, ali ne radi se samo o usvajanju zakona, već moraju biti i održivi primenjeni, a za to je potrebno vreme", smatra komesar iz Austrije.

S tim u vezi je podsetio da je prošle nedelje u Briselu održan sastanak premijera svih zemalja zapadnog Balkana, i da je uspelo da se postigne dogovor o uključenju saobraćajne mreže tih zemalja u transevropsku mrežu.

"To ne doprinosi samo da se prebrode daljine, već i savladavanju konflikata", naglasio je Han. Istovremeno je zatražio da EU mora pomagati svojim susedima, jer je Unija, sveukupno gledano jedan uspešan projekat.

"Još nikada u Evropi nije bilo tako dugo mira. To je sigurno omogućeno saradnjom EU. Tamo gde je EU je mir i zbog toga je Unija, i pored svojih, često kritkovanih, mekih moći, veoma atraktivna", objasnio je Han založivši se za pomoć južnim susednim zemljama odakle dolaze izbeglice.

Prema njegovim rečima, važno je tamo podstaći stabilizaciju državnog autoriteta, a dalji korak bi bio međuregionalna saradnja. Osnovna evropska ideja je da se kroz ekonomsku saradnju stvori situacija u kojoj se može isključiti mogućnost izbijanja konflikata.

Kada je reč o Ukrajini Han je kazao da je EU povukla pouke iz svojih grešaka, i da mora svojim susedima jasno staviti do znanja da ne smeju "previše natezati" svoje političke mogućnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva