:

:

TV Most

Foto: N.Zejak

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

136

Handke - uporni donator

Ovo je već drugi put da Handke ne dolazi u Veliku Hoču praznih ruku, budući da je isti iznos dobijen od nagrade "Hajnrih Hajne", nakon što je vratio priznanje grada Diseldorfa zbog učestalih napada zbog bliskih veza sa Slobodanom Miloševićem, koji je sakupila Berlinska inicijativa za alternativnu nagradu, odneo kosovskim Srbima. Slična stvar mogla se dogoditi i krajem septembra u Oslu, kada je zbog brojnih protesta iznerviran laureat "pozorišnog Nobela" istakao da neće uzeti priznanje države Norveške "zato što je primljen i dočekan kao neprijatelj, nazivan fašistom i ubicom". Handke se ipak predomislio, a, kako kaže, i ostatak od 300.000 evra doniraće u dobrotvorne svrhe.

Istovremeno sa njegovom posetom stigla je i vest da je Gradsko veće Beograda predložilo slavnog pisca za počasnog građanina srpske prestonice "zbog njegove solidarnosti sa građanima Beograda i Srbije pokazane u teškim trenucima za naš grad i zemlju". Veza Handkea i Srbije, zbog koje ga jedni hvale, a drugi kude, datira još od devedesetih. Bio je tu za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, pa za vreme bombardovanja Srbije, Miloševića je posećivao u Hagu, a zatim održao i govor na njegovoj sahrani.

Rođen je 6. decembra 1942. u Austriji. Svoju spisateljsku karijeru otpočeo je šezdesetih, u početku u istom književnom krugu kome je pripadala i austrijska nobelovka Elfride Jelinek, a pažnju na sebe skrenuo je pozorišnim komadom "Psovanje publike". Objavio je više od 30 knjiga, kao i niz dramskih tekstova i scenarija, a čuvena je i njegova saradnja sa Vimom Vendersom, najpoznatija po scenariju za "Nebo nad Berlinom". Režirao je film "Levoruka žena", koji se našao u konkurenciji Kanskog festivala.

Bihnerovu nagradu vratio je iz protesta zbog bombardovanja SR Jugoslavije, a u Srbiji je dobio brojna priznanja, dok je prošle godine postao inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. O Balkanu i raspadu Jugoslavije napisao je brojne knjige, poput "Moravske noći" i "Kukavice kod Velike Hoče", a zbog čestih poseta Srbiji naučio je ćirilicu, ali i "upoznao" Vladislava Petkovića Disa, čiju je pesmu "Možda spava" preveo na nemački. Iz dve veze ima dve kćeri.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva