:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

111

Han:Balkanske zemje ne mogu biti žrtve neslaganja

“Važno je da svih 28 članica EU preuzmu odgovornost i pravičan udeo ne prebacujući ga drugima. To je naš problem. Zemlje sa Zapadnog Balkana su deo evropskog kontinenta, ali EU mora pre svega interno da pronađe rešenje. Protivim se delegiranju problema drugima. Kao komesar za susedsku politiku i proširenje staram se da balkanske države ne budu žrtve naših teškoća u EU, jer one već podnose veliki teret priliva izbeglica”, rekao je Han, preneo je portal Radija Slobodna Evropa.

Organizacija za ekonomski saradnju i razvoj (OECD) saopštila je danas u Parizu da je izbeglička kriza "bez presedana" i da će verovatno potrajati, ali je ocenila da Evropa ima "mogućnosti i iskustvo" neophodno da se suoči s tim. "Trenutna humanitarna kriza je bez presedana, sa strašnim ljudskim gubicima", navodi se u izveštaju OECD o "Godišnjoj perspektivi migracija" za 2015. godinu.

Ta organizacija koja okuplja 34 zemlje, ocenila je da bi milion izbeglica mogao da dođe u Evropu do kraja ove godine i dodala da će azil dobiti 350.000 do 450.000 ljudi.

OECD je podsetila da je prošle godine 21 odsto ljudi koji su tražili azil, bilo iz Sirije, 9,6 odsto s Kosova i 6,4 odsto iz Eritreje.

"Kratkoročno gledano, mali su izgledi da se situacija s izbeglicama značajno stabilizuje... Ekonomski i demografski faktori u potsaharskom delu Afrike će i dalje biti uzrok za odlazak, kao i rastuće siromaštvo i nezaposlenost na Zapadnom Balkanu", navodi se u izveštaju.

Više od 500.000 migranata i izbeglica sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike stiglo je u evropski blok od početka ove godine, navodi se u podacima Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva