:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2017   12:05

0

133

Han: Pitanje vladavine prava trasiraju tempo pregovora

Johanes Han je u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans ističe da je ukupna ocena, kad je reč o Srbiji, da je naša zemlja još u relativno ranoj fazi kada se govori o pitanjima vladavine prava, odnosno pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

"Akcioni planovi Srbije o poglavljima 23 i 24 su usvojeni pre oko godinu dana, što je omogućilo otvaranje pregovora o ovim poglavljima. Srbija je od tada počela da primenjuje mere kojima se obavezala svojim akcionim planovima. Ne radi se samo o usvajanju relevantnih zakona, već i njihovoj efektivnoj primeni, uključujući rano praćanje rezultata u praksi", rekao je Han.

Srbija, kaže Han, mora da napravi dalji napredak.

"Bez obzira šta su izazovi, bilo da je to sloboda izražavanja i medija, nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost sudstva, borba protiv korupcije, nediskriminatorsko delovanje prema nacionalnim manjinama, postupanje u vezi sa ratnim zločinima ili saradnja sa Haškim tribunalom, Srbija mora da napravi dalji suštinski napredak u održavanju tempa pregovora", istakao je evropski komesar.

Što se tiče evropske budućnosti Bosne i Hercegovine, Han ukazuje da "politički poremećaji i veštački proizvedene krize skreću vreme i energiju sa reformi koje građani očekuju u skladu sa privrženošću koju su preuzeli svi politički lideri i institucije BiH".

Podseća da je najavio da će u Skoplje poslati misiju za vladavinu prava i ukazao na značaj pronalaženja saglasnog rešenja za spor oko imena te zemlje, što je put koji će je voditi napred ka EU.

Od nove vlade u Albaniji Han očekuje da se posebno koncentriše na implementaciju reforme sudstva i korupciju i da se, s tim u vezi, efektivnije fokusira na borbu protiv trgovine drogom i uzgajanja droge.

"Samo sa funkcionalnom vladavinom prava zemlja može da napreduje ukupno kao demokratsko drušvo i održiva privreda i da postane članica EU", naglasio je Han.

"U Trstu očekujem akcioni plan za Regionalnu ekonomsku zonu"

Han je rekao da očekuje da će na samitu Berlinske inicijative, iduće sedmice u Trstu, biti usvojen akcioni plan za stvaranje Regionalne ekonomske zone.

Ističe da to nije alternativa pristupanju regiona Evropskoj uniji.

Han uoči samita lidera Zapadnog Balkana, kaže da očekuje da jedan od ključnih rezultata tog skupa bude najavljivanje godišnjeg "paketa povezanosti" za transportne i energetske infrastrukturne projekte.

"Nadamo se da će lideri potpisati Sporazum o transportnoj zajednici, kao i da usvoje akcioni plan za stvaranje Regionalne ekonomske oblasti", naveo je Han.

Otkako je pokrenut pre tri godine, Berlinski proces je, prema njegovim rečima, uneo novu dinamiku sa konkretnim rezultatima u razvoju i regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da se zato raduje novim, konstruktivnim idejama kao što su one nedavno pokrenute od strane nemačkog ministra spoljnih poslova o tome kako učiniti proces još više dinamičnijim i kako dobiti još više sredstava da bi se odgovorilo na potrebe za investiranjem koje ima region.

Han je konstatovao da je iz Crne Gore bilo nekih signala koji su bili protiv ideje o carinskoj uniji.

"Budimo jasni - mi ne razgovaramo o carinskoj uniji, već o konceptu 'regionalnog ekonomskog prostora', koji je baziran na postojećim privrženostima regiona", objasnio je Han.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva