:

:

TV Most

clock

April 21, 2016   12:05

0

176

Han: Ozbiljne posledice sloma sporazuma iz Pržina

"Sastanak je trebalo da pomogne zemlji da pronađe put ka napretku u primeni sporazuma iz Pržina uz učešće svih potpisnica sporazuma", navodi se u saopštenju Hana i trojice članova EP u kojem se izražava i žaljenje zbog propasti pregovora, zakazanih za sutra.

U saopštenju se dodaje da trajni problemi vladavine zakona u Skoplju koji, kako se navodi, podrivaju sporazum iz Pržina, moraju biti rešeni bez daljeg odlaganja.

"To se naročito odnosi na nedavnu amnestiju predsednika i hitno zahtevanih koraka za pripremu verodostojnih izbora, koje bi mogla da prizna međunarodna zajednica", navodi se u saopštenju.

Han, Hovit, Kukan i Vajgl poručili su da će ostati snažno posvećeni i biti na raspolaganju političkim strankama, ali su naglasili da su one odgovorne za obezbeđivanje demokratskog napretka i napretka u evroatlanskim integracijama.

"Sada je njihov red da pronađu i definišu put napretka", ocenili su oni i izrazili duboko žaljenje zbog, kako su naveli, retrogradnih koraka koji zemlju udaljuju od puta ka EU.

U saopštenju se ističe da su "u odsustvu bilo kakvog daljeg napretka, primorani da razmotre dalje akcije za ispunjavanje jasno postavljenih uslova Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta".

Takođe, odaje se priznanje izjavama i akcijama civilnog društva u Makedoniji i izražava puna podrška svim mirnim naporima za obezbeđivanje pluralizma i slobode govora koje su, kako ističu Han i trojica članova EP, centralne vrednosti u svim evropskim demokratijama.

Portparol Evropske komisije u Beču ranije je saopštio da je propao pokušaj da se lideri glavnih političkih stranaka u Makedoniji okupe na razgovorima sa Hanom u Beču, kako bi našli nacin za prevazilaženje političke krize.

Neimenovani evropski zvaničnik rekao je ranije danas da bi EU mogla da razmotri da protiv makedonskih političara, koji ometaju rešenje političke krize u toj zemlji, uvede sankcije poput zabrane putovanja i zamrzavanja imovine.

Dugotrajna kriza u Makedoniji produbljena je prošle nedelje nakon što je predsednik te zemlje Đorđe Ivanov abolirao 56 funkcionera povezanih sa skandalom prisluškivanja što je naišlo na oštre proteste u zemlji i inostranstvu.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da neće učestvovati u razgovorima ukoliko Ivanov ne poništi odluku o amnestiji i ne odloži izbore zakazane za 5. jun.

VMRO-DPMNE i DUI su potvrdili učešće, dok je albanska DPA rekla da ne zna da li će njihova delegacija putovati u Beč.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva