:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2015   12:05

0

112

Han: Otvorite granice i stišajte retoriku

"Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju granične prelaze", rekao je Han novinarima uoči zasedanja kolegijuma Evropske komisije, ne pominjući direktno slučaj Srbije i Hrvatske, prenosi Tanjug.

Han je rekao da zatvaranje prelaza za kamionski saobraćaj ima direktne ekonomske posledice po ceo region.

"Ako su granice zatvorene, ako kamioni ne mogu da prolaze, to ima neposredne posledice na ekonomsku situaciju u regionu i to moramo izbeći", kaže komesar za proširenje i susedstvo, prenosi Beta.

Upitan da prokomentariše "carinski rat" između Srbije i Hrvatske, Han je rekao da Evropska komisija "pokušava da arbitrira".

Naveo je da je juče telefonom razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, a razgovarao je i sa ministrom za rad i socijalnu politiku Aleksandrom Vulinom, koji je bio u poseti Briselu.

"Znam da nije lako, ali sada je potrebno verbalno razoružanje kada je reč o izjavama i saopštenjima, jer oštre reči ne pomažu", istakao je evropski komesar.

Han je naveo da je EU spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, pre svega Srbiji i Makedoniji, da izađu na kraj sa izbegličkom krizom. Dodao je da će EU pomoći i Turskoj sredstvima od milijardu evra.

Evropski komesar je najavio da će u petak posetiti Beograd i sa Vučićem obići kampove za izbeglice. Naglasio je da je pomoć EU bitna "zato što to nije problem zemalja Zapadnog Balkana, već su one takođe žrtve te situacije".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva