:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   16:05

0

255

Han: Oseća se pozitivan razvoj atmosfere između Beograda i Prištine


Ovakav stav Han je objasnio na prvom mestu promenom pristupa Kosova koje je, prema njegovim rečima, do sada ”sa manje volje nego Srbi” učestvovalo u dijalogu.


”- Možda su ranije bili manje voljni nego Srbi oko dijaloga, ali sada razumeju da je to takođe u njihovom interesu” - kaže Han.


On je ocenio da na Kosovu trenutno postoji pozitivno raspoloženje. Han je to objasnio činjenicom da je Evropska komisija posle pozitivne odluke kosovskog paralmenta o demarkaciji sa Crnom Gorom na Kosovo poslala ekspertski tim koji radi finalnu procenu ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.


- ”Oni su tako videli da dobijaju nešto zauzvrat i da ima pozitivnih signala i za njih. Ubeđen sam da to može da donese novu energiju i u dijalog” - navodi evropski komesar.


Johanes Han kaže da, iako trenutno još nema ”ništa konkretno” oko dijaloga, on oseća ”pozitivan razvoj atmosfere” između dva partnera u tim razgovorima.


"14,5 milijardi evra za zemlje kandidate"


Han je najavio povećanje bužeta za pretpristupnu pomoć ( IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na 14,5 milijardi za period od 2021 do 2027. godine.


- ”Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan” - kaže Han.


Komesar Johanes Han je najavio značajno povećanje pretpristupne pomoći sa trenutnih 12 milijardi evra na 14, 5 milijardi evra za budžetski period od 2021. do 2017. godine.


Ovi fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.


Johanes Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.


- ”To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana” - poručio je Han.


On je ocenio da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažaovane na putu pristupnja Uniji, kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u blizni granica EU.


Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog bužeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde evra što je povećanje od 30 procenata u odnosu na trenutni budžetski period.


Povećanje budžeta za spoljnu politiku


Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom bužetu Unije povećava sa trenutnih šest procenata na skoro devet procenata.


”- Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača - to upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodate vrednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svetu” - poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.


U okviru bužeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretpristupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 mijarde evra), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi evra), Evropski fond za nuklearnu bezbednost (300 miliona evra), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva