:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   15:13

0

122

Han: Ivanov nepristojan, morao je da sasluša Zaeva


"Ubeđen sam da će zemlje članice posle ovog sporazuma podržati predlog Komisije i dati pozitivnu preporuku za početak pristupnih pregovora", poručio je Han.




Johanes Han se na brifingu za novinare u Briselu osvrnuo i na odbijanje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da potpiše sporazum o imenu koji su postigli premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev.


Ivanov je posle samo dva minuta izašao sa jučerašnjeg sastanka sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Makedonije Zoranom Zaevim i Nikolim Dimitrovim.



"Na njemu je da ima svoje mišljenje, ali morao je da sasluša premijera. To je izraz osnovne pristojnosti", rekao je Han.



Naglasio je da iako predsednik ima svoju "ustavnu ulogu", svi i u Makedoniji i Grčkoj moraju da razumeju da je u pitanju sporazum koji vodi normalizaciji između dve zemlje.



"A normalizacija uvek znači poboljšanje mogućnosti za ljude, za poslove, jednostavno bolje mogućnosti za život", poručio je Han.



On je ponovio da u slučaju Makedonije to znači i otvaranje mogućnosti za dalje evratlantske integracije.



Zemlje članice EU i dalje pregovaraju o mogućnosti postizanja konsenzusa oko početka pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.



Ukoliko se dogovor postigne Evropski savet bi na samitu 28. i 29. juna trebalo da da i zvanično "zeleno svetlo" za početak prstupnih pregovora Skoplja i Tirane.



U diplomatskim izvorima u Briselu naglašava se da su zemlje čalnice i dalje neodlučne da odobre nove korake u pristupnom procesu prvenstveno kada je reč o Albaniji i kvalitetu sprovednih reformi u oblasti vladavine prava.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva