:

:

TV Most

Foto: Bing

clock

Februar 17, 2015   12:05

0

123

Han: Dijalog sa Kosovom otvara Srbiji put

Han je to dopisnicima sa zapadnog balkana Zapadnog Balkana izjavio uoči današnjeg odlaska u posetu Makedoniji i Kosovu, rekavši da takođe želi da ukaže na to da je veoma povoljno bilo to što je srpski premijer Aleksandar Vučicć došao na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.


"Mislim da je bio dobar ishod dijaloga Beograd-Priština, a to je jedan od "ugaonih kamenova" u procesu evropske integracije Srbije, i svakako doprinosi povoljnoj atmosferi, pa sam mišljenja da će biti moguće ove godine otvoriti poglavlja" (u pregovorima o članstvu Srbije u EU), istakao je Han.

On je time odgovorio na pitanje novinara da li je realno očekivati da se neko poglavlje otvori ove godine ili, što je prethodno naglasio, treba u pregovorima sve temeljito pripremiti, jer "nikakva brzina pregovora ne postoji, već su nužni opipljivi rezultati u reformama".

Han je podvukao da se evropski zakoni i "pravna tekovina" moraju sprovesti na delu da bi neki kandidat za članstvo iz regiona došao na prag EU, a posebno je podvukao važnost ekonomskog razvitka i napretka.

Evropski komesar je predočio i da će Evropska komisija ispitati mogućnost da se zemljama Zapadnog Balkana, pored nepovratne finansijske podrške za reforme iz EU programa IPA, obezbede i sredstva iz budžetske linije EU, što zasad mogu koristiti samo članice Unije.

"Ono što mi veoma cenimo jeste to da je srpski premijer prisustvovao svečanosti stupanja na dužnost hrvatske predsednice. To je, uveren sam, takođe veoma povoljan signal kad je reč o pomirenju, saradnji i delovanju za zajedničku budućnost", ukazao je Han.

Evropski komesar je nagladio da je važno da ljudi u regionu "mogu da očekuju da će se prilike poboljšati, što uključuje da zajedno žive i rade, komuniciraju jedni s drugima i svakako da prevaziđu zbivanja iz prošlosti".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva