:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 12, 2015   22:46

0

156

Hamović:Gerilski period UPIS-a, slede izazovi

Hamović je na sednici, koja je održana početkom sedmice, ocenio da se dosadašnji rad Udruženja zasnivao na podršci struci i korektivnoj ulozi u odnosu na dešavanja u kulturnoj politici zemlje, a trenutni period okarakterisao kao "gerilski", naglašavajući da su brojni važni i gorući izazovi pred članovima UPIS-a.

Prema njegovim rečima, u dosadašnjem delovanju UPIS se u javnoj sferi mogao prepoznati kroz angažovanja na rešavanju problema javnih nabavki i to kroz praćenje, analizu tenderske prakse i rezultate nadopustive politike javnih nabavki u otkupu knjiga, ali i u celokupnoj kulturnoj sferi.

Hamović je ocenio da je kulturi, a samim tim i izdavaštvu u Srbiji naneta nenadoknadiva šteta, a da se u senci problema javnih nabavki nalazi i otkup knjiga za biblioteke.

Ne radi se samo o republičkom otkupu, već i svim ostalim nivoima - od pokrajinskog do opštinskog, naglasio je on i dodao da se Udruženje, kroz angažovanje za promenu Zakona o javnim nabavkama, založilo i za uvođenje kontrole kvaliteta otkupa i zaštite javnog interesa u bibliotekama.

"Pravo na razonodu niko ne osporava, ali se zabavna literatura ne sme kupovati budžetskim sredstvima, već od sopstvenog novca", rekao je Hamović i dodao da je veliki nedostatak izostajanje radne discipline i poštovanja poverenih uloga i cilja aktivnosti i zadataka.

Predstavnici izdavača konstatovali su da se otkup knjiga namenjen javnim bibliotekama u Srbiji umnogome udaljio od svoje osnovne funkcije, a član Upravog odbora UPIS Gojko Božović konstatovao da su, prema sadašnjoj praksi, neki kapitalno važni žanrovi poput poezije, drame, teorije do filozofije potpuno zanemareni i nevidljivi u procesu otkupa.

On je predložio da jedna od budućih aktivnosti Udruženja bude usmerena na unapređenje i poboljšanje tog, za izdavače i kulturu u Srbiji, vrlo važnog segmenta i to kroz oblikovanje novog modela otkupa za javne biblioteke koji bi bio u najboljem javnom interesu.

Božović je podsetio da je uloga otkupa da javne biblioteke budu snabdevene svim važnim knjigama koje su u toku jedne kalendarske godine objavljene, a da bi model koji bi Udruženje predstavilo javnosti i zainteresovanim ministarstvima ukoliko bi bio realan i realizovan, bio značajan pomak u zaštiti interesa čitalaca, biblioteka i izdavača.

Vladislav Bajac, takođe član Upravnog odbora mišljenja je da nije nikakvo iznenađenje rezultat izdavačke tržišne utakmice niti ukus publike i da Narodna biblioteka Srbije, kao matična institucija, može da utiče kvalitetom otkupne politike na poboljšanje tog procesa.

Marija Vukosavljević, iz izdavačke kuće Odiseja, je iz ugla izdavača koji objavljuje dečije knjige rekla da je nedopustiva činjenica da u komisijama za otkup nema stručnjaka za dečiju knjigu.

"Paradoksalno je besplatno učlanjenje predškolaca u biblioteke koje se često sprovodi u akcijama uvećavanja čitalačke publike, a da se te knjige u otkupu ne uzimaju u obzir", navela je Vukosavljević.

Na Skupštini je takođe odlučeno da se formira Programski savet Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, sastavljen od značajnih pisaca, univerzitetskih profesora, naučnika i prevodilaca.

"Narodna biblioteka Srbije će nastojati da podrži vaš naporni rad", rekao je vd upravnik NBS Laslo Blašković, ocenivši da su svi problemi rešivi.

Upravni odbor UPIS čine, pored Hamovića (Klio), Bora Babić (Akademska knjiga), Petar Živadinović (Paideia), Vladislav Bajac (Geopoetika) i Gojko Božović (Arhipelag). Nadzorni odbor čine: Lidija Kusovac (Samizdat B92), Mirjana Savrović (Fedon), Mirko Lalić (Zavet).

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva