:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

161

Haljimi: Razmišljamo o nastupu na izborima

Predsednik PDD je za agenciju Beta kazao da njegova stranka još nije donela konačnu odluku o učešću na najavljenim vanrednim parlamentarnim izborima.

Haljimi je rekao da PDD od 2007. godine stalno učestvuje na parlamentarnim izborima, ali da nije zadovoljan doprinosom koji je kao narodni poslanik u Skupštini Srbije mogao da ostvari za albansku zajednicu, jer je u dosadašnja četiri poslanička mandata bio u opoziciji.

"Nažalost, do sada nijedna parlamentarna većina nije pokazala interesovanje da nas uključi u neki izvršni deo vlasti i ima zbog toga nezadovoljnih u PDD, ali politička logika govori da je potrebno da se na parlamentarnim izborima učestvuje pa makar i u ovim uslovima", kazao je Haljimi.

Dodao je da će se zvaničan stav PDD oko učešća na parlamentarnim izborima znati do 1. februara.

Haljimi je rekao da je PDD uputila poziv svim albanskim strankama koje imaju odbornike u skupštinama opština Preševo i Bujanovac, kao i novoosnovanoj albanskoj partiji iz Preševa Demokratskoj alternativi, za razgovor o eventualnom zajedničkom učešću na izborima.

"Uputili smo poziv svim partijama da na svojim partijskim organima analiziraju stav oko učešća na parlamentarnim izborima do 1. februara, da bi se nakon toga sastali i zajedno razmotrili učešće ili neučešće na parlamentarnim izborima. U slučaju da se više partija izjasni za učešće na parlamentarnim izborima razgovarali bismo oko modaliteta zajedničkog učešća", kazao je Haljimi.

On je rekao da ne očekuje dogovor svih albanskih partija iz Preševa i Bujanovca o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima.

"Neke partije su na poslednjim lokalnim i parlamentarnim izborima odredjivale platformu za lokalne izbore na osnovu bojkota parlamentarnih izbora i na tome su dobijali jeftine političke poene. Zdrava je logika da oni neće promeniti dosadašnju strategiju i da zbog lokalnih neće učestvovati na parlamentarnim izborima", kazao je Haljimi.

Partija za demokratsko delovanje je od 2007. godine četiri puta učestvovala na parlamentarnim izborima u Srbiji, od čega je tri puta bila nosilac koalicije albanskih partija iz Preševa i Bujanovca, dok je na poslednjim parlamentarnim izborima učestvovala samostalno.

Albance je u Skupštini Srbije u četiri mandata od 2007. godine predstavljao Riza Haljimi, kao nosilac poslaničke liste na izborima, dok je na poslednjim parlamentarnim izborima PDD osvojila dva poslanička mandata pa je pored Rize Haljimija poslanički mandat dobio i Šaip Kamberi, nekadašnji predsednik opštine Bujanovac.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva