:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

159

Hakeri ukrali osetljive odbrambene podatke Australije


Procurilo je oko 30 gigabajta podataka, uključujući podatke o novim borbenim avionima i mornaričkim čamcima, prenosi Bi-Bi-Si.



Kako je saopštila Vlada, ti podaci su komercijalno osetljivi, ali ne i poverljivi i nema informacija da je taj napad učinila neka druga država.



Australijski zvaničnici zaduženi za sajber bezbednost, nepoznatog hakera su nazvali "Alf" po liku iz nekada popularne serije.



Napadi su počeli u julu prošle godine, ali je australijska Direkcija za radioinženjersku odbranu o tome obaveštena tek u novembru.



Australijski ministar odbrane Kristofer Pin kazao je da bi haker mogao biti iz Australije ili iz neke druge države, ali i da je dobio uveravanja da napad ne predstavlja opasnost po državu.



Jedan od stručnjaka pri vladinoj agenciji kazao je da je haker iskoristio slabu tačku u softveru koji koristi aeronautička kompanija, a koji nije bio ažuriran 12 meseci i za koji su korišćene jednostavne šifre.



Prošle godine Australija je najavila povećanje troškova odbrane, zbog vojne ekspanzije u regionu, a planirano je da se vojna potrošnja poveća za 29,9 milijardi dolara u toku 10 godina.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva