:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

167

Hag: Prvostepena presuda Mladiću do 30. novembra

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992. do 1995. godine.

Sudija Ađijus je, kako je danas saopšteno iz Haga, presudu Mladiću najavio u Njujorku, tokom prvog susreta sa novim generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Predsednik Tribunala je "potvrdio da je taj sud na putu da okonča svoj posao do kraja 2017. godine i da će presude u poslednjim predmetima protiv Mladića i (ratnog lidera bosanskih Hrvata Jadranka) Prlića biti izrečene do 30. novembra", piše u saopštenju o susretu Ađijusa i Guteresa.

Na tu prvostepenu presudu, kada bude izrečena, general Mladić ima pravo da uloži žalbu, koju će, posle zatvaranja Tribunala, razmotriti sudski Mehanizam, pravni naslednik Tribunala.

Jadranku Prliću i petorici bosanskih Hrvata, Tribunal će do 30. novembra izreći pravosnažne presude za zločine nad Muslimanima od 1993. do 1994. godinr.

Prlića i saoptužene Tribunal je 2013. godine nepravosnažno osudio na dugogodišnje zatvorske kazne, a oni su na tu presudu uložili žalbe koje trenutno razmatra apelaciono veće suda u Hagu.

Tokom jučerašnjeg susreta, predsednik Ađijus pozvao je Guteresa na svečanost zatvaranja Tribunala, zakazanu za 19. decembar u Hagu.

Generalni sekretar UN zahvalio je sudiji Ađijusu za "izvanredan rad i efikasnost Tribunala, rekavši da je taj sud važan instrument ne samo za postizanje pravde, nego i za odvraćanje, mir i zaštitu ljudskih prava".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva