:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2015   12:05

0

118

Hag prevremeno pustio Zelenovića na slobodu

"Iako su zločini za koje je osuđen veoma teški, činjenica da je odslužio preko dve trećine kazne, da se delimično rehabilitovao, i da je sarađivao s Kancelarijom tužioca su faktori koji idu u prilog njegovom puštanju na slobodu, navodi Klix.ba.

"Sa tom odlukom slažu se članovi Veća koje mu je sudilo, te ostale sudije Mehanizma", navodi se u odluci predsednika Mehanizma Teodora Merona, prenosi Fonet.

Zelenović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 2007. godine je priznao krivicu za učešće u silovanjima i mučenjima žena i devojaka u Buk Bijeloj, sportskoj sali "Partizan" i Karamanovoj kući u blizini Foče.

Prebačen je na izdržavanje kazne u Belgiju, a u kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru od avgusta 2005. godine.

U odluci o prevremenom puštanju na slobodu, Meron navodi da su belgijske vlasti dostavile izveštaj o Zelenovićevom ponašanju u zatvoru u kojem stoji da je on "miran zatvorenik koji poštuje pravila, stražare i druge osobe".

"Izveštaj navodi da je Zelenovićev odnos prema zločinu složen. On tvrdi da se kaje zbog zločina svojih podređenih i time preuzima delimično odgovornost, ali u odnosu na zločine koji njega lično impliciraju, Zelenović samo priznaje da je imao "razne seksualne odnose", ali žali što ne može da se seti detalja", stoji u Meronovoj odluci.

Izveštaj takođe navodi da se on nada povratku u Foču, gde živi njegova porodica.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva