:

:

TV Most

clock

April 19, 2017   12:05

0

122

Hag odbio zahtev Ukrajine za mere protiv Rusije zbog Donbasa

Sud UN je danas, takođe, saopštio da očekuje da i Moskva i Kijev rade na primeni sporazuma iz Minska koji treba da donesu mir istočnoj Ukrajini razorenoj sukobima.

Ukrajina je, na prošlomesečnom ročištu, optužila Rusiju da sponzoriše terorizam dostavljajući finansijska sredstva i oružje proruskim snagama u Ukrajini i da diskriminiše Tatare i druge manjine na Krimu, dok su pravni zastupnici Rusije te optužbe odbacili, navodi američka agencija.

Današna odluka MSP je preliminarna, a ima za cilj očuvanje prava Ukrajine, dok će celokupan slučaj pred sudom biti razmatran verovatno godinama, napominje AP.

AFP takođe prenosi da je najviši sud UN danas odbacio zahtev Kijeva za hitne mere u cilju zaustavljanja navodnog dostavljanja novca i oružja u istočnu Ukrajinu od strane Rusije, i ovu privremenu presudu ocenjuje kao "komplikovanu".

Istovremeno, Tass prenosi da je Međunarodni sud UN "delimično odobrio zahtev Ukrajine za privremene mere protiv Rusije".

Sud je, navodi ruska agencija, zaključio da Rusija, prema Međunarodnoj konvenciji o eliminisanju svih oblika rasne diskriminacije, treba da se uzdrži od ograničavanja mogućnosti zajednice krimskih Tatara da očuva svoje reprezentativne institucije i obezbedi dostupnost obrazovanju na ukrajinskom jeziku.

"S druge strane, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o suzbijanju finansiranja terorizma, sud je zaključio da nema potrebe za uvođenjem privremenih mera protiv Rusije", objašnjava ruska agencija.

Odluku je, dodaje Tass, pročitao predsednik suda Roni Abraham.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva