Vesti
Guteres žali zbog odluke SAD da napuste Unesko

21:37, 12.10.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres nastaviće da sarađuje sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa uprkos razilaženjima, izjavio je njegov portparol Farhan Haku nakon što je zvanični Vašington saopštio da se povlači iz Uneska.


Guteres "duboko žali" zbog ove odluke SAD, rekao je Haku i dodao se istovremeno "veoma produktivno komunicira sa SAD po pitanju mnogih tema i kroz mnoge organizacije". "To ćemo nastaviti da činimo", rekao je Haku, prenosi AFP.
Kako agencija ocenjuje, izgleda da je portparol UN pokušao da umanji značaj odluke SAD da izađu iz Uneska."Postoje trenuci gde mogu da nastanu razilaženja po pitanju ovoga ili onoga, ali generalni sekretar, kao što ste videli, radi dobro sa vladom SAD", istakao je Haku.Kako je Rojters preneo ranije danas, izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz Uneska, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.AP navodi da je američki Stejt department saopštio da se SAD od 31. decembra 2018. povlače iz Uneska, dok je prethodno u Rojtersovoj vesti stajalo samo da odluka "stupa na snagu 31. decembra"."Odluku nije bilo lako doneti i ona odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela", navedeno je iz Stejt departmenta.U saopštenju stoji i da će SAD nastojati da "da budu i dalje angažovane... kako zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom".Rojters je podsetio da su SAD značajno smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog članstva Palestincima.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design