:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

127

Gutereš zabrinut zbog otkazivanja samita Trampa i Kima


Prvi čovek svetske organizacije pozvao je dve strane da nastave dijalog "kako bi pronašle put za mirnu i proverljivu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.


Američki predsednik Donald Tramp otkazao je danas dugoplanirani i dugo očekivani samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.


U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".


"Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena", napisao je, između ostalog, Tramp u pismu Kimu koje je Bela kuća objavila.


Američki predsednik Donald Tramp je otkazao sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, saopštila je Bela kuća. Tramp je poručio Kimu da sastanka neće biti, rekavši da je on u ovom trenutku "neprikladan".


On je u pismu naveo i da je "svet, a posebno Severna Koreja, izgubila veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo", dodajući da je prilika propuštena i da je to "tužan momenat u istoriji".


Ranije danas, Severna Koreja ponovo je zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.


Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje ÄŒo Son Hui rekla je da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona "u potpunosti" na SAD i osudila je komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom.


Ona je Pensa nazvala "političkim glupanom" jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.


Severna Koreja uništila je ranije danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva