:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2017   12:05

0

106

Guteres o Kosovu: Nema napretka u dijalogu, oživeti proces

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

Guteresov Izveštaj biće razmatran na sednici SB UN 16. avgusta.

"Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima", naveo je Guteres.

Period obuhvaćen Izveštajem obeležen je ograničenim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ocenjuje generalni sekretar UN uz podsećanje da je visoka predstavnica Federika Mogerini održala neformalan sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu.

On, međutim, dodaje da su 1. maja u skladu sa dogovorom o telekomunikacijama dva srpska operatera mobilne telefonije VIP i Telenor obustavili rad na Kosovu, a da je Telekom Srbija dobila dozvolu za usluge fiksne i mobilne telefonije.

Osvrćući se na nameru Prištine da postane član Interpola, Guteres navodi da je izvršni komitet Interpola uključio prijavu Kosova za članstvo u toj organizaciji na provizornu agendu 86. sednice Generalne skupštine predviđenu za septembar.

Skupština će odlučiti o tome da li će se prihvatiti provizorna agenda i glasati o prijavi, navodi se u Izveštaju.

U prethodna tri meseca Unmik je nastavio da vrši ulogu posrednika između kosovskih vlasti i Interpola, a u Izveštaju se konstatuje da su kosovske institucije u potpunosti poštovale dogovorene procedure.

U tom periodu, Unmik je dobio 28 zahteva za izdavanje međunarodnih poternica i objavljeno je 13 poternica.

Početak perioda obuhvaćenog izveštajem obeležen je incidentima ratoborne i zapaljive retorike, naveo je Guteres i pozvao političke lidere na Kosovu i u regionu da se uzdrže od izjava i akcija koje potpiruju etnički nacionalizam i nesuglasice.

"Ohrabrujem nove vlade u Beogradu i Prištini da pruže podsticaj za konstruktivno angažovanje kako bi se rešila nerešena pitanja u pozitivnoj atmosferi", naveo je Guteres u Izveštaju objavljenom na sajtu UN.

Prema njegovim rečima, operativna spremnost Specijalnog suda (za zločine na Kosovu) je pozitivan razvoj događaja za pravdu i pomirenje, a od ključnog je značaja da sve strane u potpunosti sarađuju sa tom institucijom i da njen efikasan rad ne bude ometan.

Guteres je pohvalio napore kosovskih institucija, lokalnih i međunarodnih posmatrača, pripadnika obezbeđenja i birača u cilju uspešnog sprovođenja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Pozivam one koji će formirati novu vladu Kosova da vladaju odgovorno, a buduću opoziciju da radi konstruktivno na promovisanju transparentnosti i odgovornosti", navodi se u izveštaju.

Vladavina prava i njegova nepristrasna primena predstavlja kamen temeljac u osnovi svakog demokratskog društva, ističe generalni sekretar UN.

Guteres je pozdravio zajedničku akciju UNMIK-a i Kancelarije visokog komesara za ljudska prava u cilju podizanja svesti o nestalim licima i pomaganja rešavanju tih pitanja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva