:

:

TV Most

Foto: nspm

clock

Avgust 18, 2018   09:31

0

163

Guteres izneo četiri opcije u izveštaju o Gazi


U izveštaju, Antonio Guteres je izdvojio četiri mišljenja, ali nije dao neku posebnu preporuku, prenosi Rojters. Istakao je da sve opcije zahtevaju saradnju dve strane, trajni prekid neprijateljstava i dodatne resurse kako bi se osiguralo da su održivi.



"Kombinacija produžene vojne okupacije, stalne bezbednosne pretnje, slabost političkih institucija i ćorsokak mirovnog procesa predstavljaju bezbednosni izazov koji je veoma složen politički, pravno i praktično", napisao je Guteres.



Guteres je rekao da bi naoružani pripadnici mirovne misije UN ili oružane snage koje rade u okviru misije UN mogle bi da budu raspoređeni kako bi pružale fizičku zaštitu, ali ta opcija zahteva odobrenje Saveta Bezbednosti i SAD koja je bliska saradnica Izraela i koja će najverovatnije uložiti veto.



"Civilni posmatrači UN ili koji ne pripadaju UN bi takođe mogli da budu raspoređeni sa specifičnim mandatom kako bi izveštavali o zaštiti i obezbeđivalo lokalnu medijaciju", rekao je Guteres.



Prema njegovim rečima, treća opcija bi mogla da bude produžetak trenutnih programa UN i razvoj humanitarne pomoći kako bi se zadovoljile potrebe palestinskih civila, dok je četvrta opcija slanje dodtnih članova agencije UN za ljudska prva, koordincija i postavljanje političkih službenika kako bi se pojačao monitoring i izveštavanje o situaciji o situaciji, kao i pojačana "vidljivost" UN.



"Najbolji način da se osigura bezbednost i zaštita palestinskih civila je pregovranje o sveobuhvatnom finalnom rešenju arapsko-izraelskog konflikta", napisao je Guteres.



Generalna Skupština UN zatražila je izveštaj u rezoluciji usvojenon u junu, u kojoj je Izrael osuđen za preteranu silu protiv palestinskih civila i u kojoj se osuđuje raketiranje iz Gaze ka civilnim oblastima u Izraelu, bez pominjanja Hamasa koji kontroliše Gazu.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva