:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Septembar 10, 2018   19:39

0

262

Gujon: Saslušanje i pretnje pre zabrane ulaska na Kosovo


Kosovska policija je Arnoa Gujona zadržala na administrativnom punktu Merdare kada je krenuo na Kosovo kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.



Gujon za RTS kaže da je carinik, kada mu je predao svoju srpsku ličnu kartu, naredio policajcu da ga privede i stavi lisice.



"Međutim, on je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me svi vodili u njihovu kancelariju gde su me pretresli, gde sam se našao kao da sam kriminalac i onda su mi dali zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju na neodređeno vreme, bez obrazloženja", objašnjava Gujon.



Mladi Francuz kaže da je njegov humanitarni rad doveden u pitanje i da je "danas poslata stravična poruka".



"Nažalost, oni redovno i privode i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji, a očigledno su sada počeli da hapse i one koji nisu Srbi, ali koji pomažu Srbima koji u teškim uslovima preživljavaju na Kosmetu", ističe Gujon.



Policija ga je zadržala tri sata, a u međuvremenu je, kaže, došla ekipa iz obaveštajne službe koja ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu, nego i o izveštavanju francuskih medija o situaciji na Kosovu i Metohiji.



"Onda su mi zapretili tako što su mi rekli: Pošto ti prljaš Albance u Francuskoj, mi ćemo da uprljamo tebe i tvoju ličnost, tvoj imidž, tebe i tvoje porodice i to na sve moguće načine, preko svih mogućih kanala", ispričao je Gujon i zaključio da je "to opasno, to je više od same zabrane".



Francuski humanitarac kaže da se neće pomiriti sa zabranom i da će nastaviti da se bori za pravdu, kako bi mogao da nastavi da dostavlja preko potrebnu pomoć srpskom narodu na Kosmetu.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva