:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2018   08:45

0

287

Gujon: Ne mogu da verujem da neću više moći na KiM


Gujona su tri sata saslušavali pripadnici kosovske policije i njihovih bezbednosnih službi, a upućene su mu pretnje da će njegovo ime biti uprljano na sve moguće načine.



"Pretresanje i saslušavanje na administrativnom punktu Merdare trajalo je tri sata, i bez obrazloženja mi je određena zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju na neodređen rok. Dok su me držali u policiji rekli su mi da će doći specijalna ekipa iz Prištine i mislio sam da ću verovatno i ja morati da idem u Prištinu, da će da me uhapse", rekao je Gujon za TV Most.



Došla je ekipa kosovske obaveštajne službe koja mu je poručila da će njegovo ime i porodica biti uprljani na sve moguće načine.



"Ispitivali su me o člancima u francuskom listu Figaro o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na Kosovu i Metohiji, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i o teškom životu, i o tome šta mi radimo kako bismo pomogli napaćenom narodu", objašnjava Gujon. "Kada vam neko iz obaveštajne službe to kaže, nije svejedno... Može da preplaši čoveka, ne znam dokle oni mogu da idu."



Navodi da ih nije interesovalo samo ono što on radi na Kosmetu, već i kakvu sliku o Kosovu šalje u Francusku.



"Ovo nije zabrana Arnoa Gujona, već humanitarnog rada, zabrana dovodi u pitanje humanitarni rad kojim se bavimo 14 godina", rekao je Gujon.



"Humanitarna pomoć na Kosovu i Metohiji je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na KiM, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu", kaže Gujon.



Poručuje da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ta zabrana bude ukinuta.



"Imam zvanično osam dana, svakako da ću da se žalim, da koristim sve legalne procese koje imam na raspolaganju i da kucam na sva vrata međunarodnih organizacija, misija, kako na KiM, tako i u Beogradu. Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim dečanima, gde sam se krstio, da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove", rekao je Gujon.



Nada se da će međunarodne misije i organizacije uspeti da ukinu ovu zabranu.



 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva