:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 24, 2015   12:05

0

181

Gubimo desetine miliona zbog kašnjenja projekata

Ona je rekla da Srbija ima projekate i u putnoj i železničkoj infrastrukturi ukupne vrednosti 5,5 milijardi evra, ali i da je mnoge zatekla nedovršene i loše vođene kada je došla na čelo ministarsva.Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ilustrujući koliko je to veliki problem, navela je primer radova na deonici Ub-Lajkovac, gde je projekat napravljen tako da "put ide iz njive u njivu".

Prioritet vlade će, kako tvrdi, biti da najpre završi započete projekte.

"Prioritet vlade je da prvo završi projekte koje je započela, a koji bi trebalo da omoguće Srbiji da bude efikasna i povezana i da od toga ostvaruje određene prihode", rekla je Mihajlović na predavanju studentima završnih godina Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Mihajlović je naglasila da veći broj tih projekata kasni, najpre zato što su ugovarani bez prethodnih podloga - idejnog projekta, tehničke dokumantacije, prostornih planova...

Za njih su odobrene kreditne linije Svetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, zaključivani su ugovori, a onda se, kako je rekla, čekalo po nekoliko godina da se odradi ono što je u startu moralo da bude završeno.

Zato je država, kako je naglasila, izgubila desetine miliona evra.

Ona je precizirala da u putnoj infrastrukturi ima nedovršenih projekata vrednih 3,5 milijarde, pre svega Koridori 10 i 11.

"Samo zato što nismo završili Koridor 10, gubimo od 50 do 70 miliona evra godišnje", rekla je ona i dodala da je u planu da Koridor 10 bide završen do kraja 2016. godine, dok se radi i na Koridoru 11. Prema njenim rečima, vrednost tekućih projekata u železničkoj infrastrukturi iznosi više od milijardu evra, a vozovi u Srbiji idu prosečnom brzinom od 40 kilometara na sat.

"To je strašno i to je ono što hoćemo da pobedimo. Zato se tokom leta završava pruga Beograd-Novi Sad kojom će vozovi moći da idu i 160 km/h i to ide svojim tokom. Radi se i na izgradnji pruge Beograd- Budimpešta, kao i remont pruge Beograd-Bar koju ćemo vratiti na projektovani nivo od 80 km/h što je dva puta više od trenutnih 40 km/h", navela je ona.

Mihajlović je poručila da je to ministarstvo napravilo jedinicu za upravljanje projektima, pa sada postoje mentori koji su zaduženi da vode računa o svakom projektu i da sa svojim timovima najmanje jednom u 10 dana obiđu radove.

"To je neophodno da bismo bili sigurni da svako radi svoj posao, da znamo gde smo stali i gde je problem", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je normalno da ne bude baš sve po projektu i da ima problema, ali nije normalno da se zaključuju projekti koji na kraju ne mogu da se realizuju. Državni sekretar u ovom ministarstvu Miodrag Poledica izjavio je da je dobro upravljanje projektima neophodno i zato što je Srbija u trci sa regionom i zato što pre moraju da se završavaju infrastrukturni projekti.

On je podsetio da je ministarstvo započelo i reformu Železnica Srbije, koja će, kako se očekuje, od maja raditi kroz četiri posebne firme.

Govoreći o spajanju preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije, on je rekao da se tim spajanjem podiže efikasnost i postiže ušteda od 20 odsto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva