:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

176

Gruzija ceni iskustva Srbije na evropskom putu



Dvoje kolega razgovarali su u Beogradu o razmeni iskustava, međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i unapređenju bilateralne saradnje.



Ministarka Joksimović zahvalila je Dolidzeu što Gruzija nije priznala nezavisno Kosovo i dodala da je to i pozicija Srbije kada je reč o teritorijalnom suverenitetu Gruzije.



Ona je rekla da se radi na ukidanju viza između dve zemlje, ne samo za diplomate već i za građane.



"Postoji inicijativa oko ukidanja viza i mislim da će u skorije vreme biti realizovana, ne samo za nosioce diplmatskih pasoša već za građana dve zemlje. Mi smo već neke korake u tom pravcu učinili", rekla je Joksimovićeva.



Gruzija i Srbija imaju mnogo sličnosti, a razlika je u tome što Gruzija pored evropskih integracija želi i evroatlanske, kaže ministarka i napominje da to ne predstavlja nikakvu prepreku u razvoju daljih odnosa.



"Ponavljam, mi nismo ni u evroatlanskim ni u evroazijskim već u evropskim integracijama, ali to je stvar odluke suverenih država i to ne predstavlja problem, naprotiv mislim da su iskustva u svakom slučaju dobrodošla", rekla je Joksimovićeva.



Ona je najavila da će Srbija, koja ima i tehničkih i političkih iskustava u evropskim integracijama, vrlo rado da ih prenese gruzijskim partnerima.



"Srbija kao jedan od najozbljinijih kandidata za članstvo u EU ima iskustva koja će sa zadovoljstvom i u dobroj nameri podeliti Gruzijom. To je zemlja koja je u sklopu susedske politike EU i takozvanog istočnog partnerstva prepoznata kao jedna od vodećih, rekla bih i vodeća u tom procesu", rekla je ona.



Ona je podsetila da je istočno partnerstvo u okviru susedske politike EU vremenom poprimilo diferenciraniji pristup pojedinim državama (Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Belorusija, Jermenija i Ukrajina), te navodi da ne bi bilo loše kada bi EU više takvog pristupa primenila i na zemlje Zapadnog Balkana gde takođe postoje značajne političke, ekonomske i druge razlike.



Takav individualniji pristup bi, kaže, dobrodošao uz poštovanje i promociju regionalne saradnje.



Govoreći o razmeni iskustava, Joksimovć je podsetila da je Srbija takođe učila od drugih i da je bila pragmatična jer nije birala iz koje zemlje dolaze eksperti, važno je, kaže, bilo da su iskustva najbolja.



"Ukupno gledano, mislim da postoje brojni razlozi da intenzivnije sarađujemo sa Gruzijom. Očekujemo nastavak naše bilatalne saradnje i kroz evropske integracije", istakla je ministarka. Dolidze je novinarima rekao da je sa ministarkom Joksimović imao vrlo konkretne razgovore i dodao da ta zemlja ceni iskustva Srbije u procesu evropskih integracija.



"Veoma će nam koristiti vaša iskustva i eksperiza, posebno za proces skrininga i bilateralnih i multilateralnih pregovora. U budućnosti ćemo se skoncentrisati i na iskustva Srbije u vezi sa procesom migracija", rekao je on.



Navodeći da su Srbija i Gruzija slične zemlje koje su koncentrisane na prosperitet i jačanje demokratije, Dolidze je pozvao ministarku da opseti Gruziju, a rekao je i da su danas stavili akcenat na suverenitet i teritorijalni integritet u skladu sa Mejdunarodnim pravom i soprazumima uključujući i one koji su potpisani pod pokroviteljstvom UN i OEBS-a.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva