:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

141

Gruevski: Nisam nameštao izbore

Optužnica njega i njegove saradnike tereti da su u predizbornoj kampanji zloupotrebili pozicije i nameštali izbore.

Pored Gruevskog optuženi za aferu Titanik su bivši ministri Gordana Jankulovska, Mile Janakieski i sekretar u vladi Kiril Bozinovski i svi oni su od Suda zatražili da im se vrate pasoši sa obrazloženjem da se ne osećaju krivim i da ne nameravaju da napuštaju zemlju.

I dok su oni pokušavali da ubede Sud da im vrati pasoše, specijalni tužilac je ponovo insistirao na njihovom hapšenju.

Sud odluku o tome da li će im vratiti pasoše treba da donese najkasnijeu roku od 48 sati.

Optužnica Gruevskog i saradnika tereti za zločinačko udruživanje, zloupotrebu novca u predizbornoj kampanji i kršenje prava glasa.

Gruevski je Sudu rekao da nema nameru da beži iz zemlje, već da naprotiv ima nameru da proglasi pobedu na lokalnim izborima koji će u Makedoniji biti održani na jesen.

Pasoš mu je, rekao je, potreban da bi mogao da lobira uoči izbora kod sestrinskih partija u inostranstvu.

"Došao sam da odgovorim na sve njihove laži i neistine koje su izrečene u poslednjih nekoliko godina i da im kažem da planiram da proglasim pobedu na sledećim izborima, kao i da ponovo VMO-DPMNE vratim na vlast, a ne da bežim iz zemlje", rekao je Gruevski.

Slično je rekla i njegova koleginica, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Ona je kazala da veruje u objektivnost suda i veruje da će Sud raditi u skladu sa zakonom, a u skladu sa argumentima i na osnovu činjenica, bez politizacije.

Bivši sekretar makedonske vlade Kiril Božinovski je tražio da mu se vrati pasoš sa obrazloženjem da više ne namerava da se bavim javnim funkcijama.

Od pet optuženih u ovom slučaju u Sudu se danas nije pojavio sa šef kabineta u jednom od ministarstava bivše vlasti Martin Protugjer, za kojeg je odbrana podnela lekarsko uverenje da je narušenog zdravlja.

Optužnica protiv Gruevskog i saradnika je podignuta krajem prošle godine u okviru "afere prisluškivanje", koju je pokrenuo aktuelni premijer Zoran Zaev.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva