:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

126

"Grebenu" stiže pojačanje u borbi sa ledom


Za borca s ledom država je izdvojila 300 miliona dinara.




"Da li će to biti multifunkcionalni brod, da li će biti isključivo samo namenjen za lomljenje leda, ali ono što je potpuno izvesno, on će se graditi i biće javni tender. Postoje tehničke mogućnosti u srpskim brodogradilištima da se to realizuje, ali tender će biti potpuno javan i moći će da se prijavi svako i za najjeftiniju cenu da dobijemo", objašnjava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


Sante leda, prošle zime bile su veliki zalogaj za jedinog domaćeg ledolomca "Grebena" i potiskivača "Bora". Pomogli su mađarski, ali su državu za mesec dana i koštali oko 300.000 evra. Gotovo isti trošak državi je i održavanje jedinog plovila.



"Održavanje novog ledolomca će koštati manje. ‘Greben' je izuzetno star – njegovi troškovi održavanja su poprilično visoki, zato su ti finansijski pokazatelji bili jasni da treba da uđemo u nabavku novog broda", navodi Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni transport u Ministarstvu saobraćaja.



Novi brod će na srpske reke za oko dve godine, koliko bi trebalo da traje gradnja. Planova već ima i za njegovu pratnju.



"Nije jedan ledolomac dovoljan, uvek je potrebno dva ledolomca koja rade u paru. Već naredne godine ugovaramo, projektujemo i gradimo još jedan ledolomac tako da ćemo mi u nekom periodu tri do najkasnije četiri godine imati još dva ledolomca koji će braniti taj srpski deo", kaže Kovačević.



U međuvremenu, pomagaće komšije.



"Za ovu sezonu rešili smo probleme tako što smo sa mađarskim kolegama dogovorili razna rešenja da imamo u potpunoj pripravnosti njihove ledolomce i neće biti nikakvih problema", naglasio je Nedimović.



Ipak, problemi poput prošlogodišnjih se ne prognoziraju. Nadležni ne očekuju više od deset dana u minusu, a na ruku ide i visok vodostaj reka.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva